I na protikorupčním se chybuje. A policie to možná odnese

15.02.2013 9:25

Protikorupční a protimafiánská policie má mimo jiné odhalovat manipulace s veřejnými zakázkami, jejich ředitelé ale přitom podle zjištění deníku Právo při vypisování tendrů sami pochybili. Policie má teď kvůli jejich nedodržení pravidel platit statisícové sankce.

I na protikorupčním se chybuje. A policie to možná odnese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta podle zprávy o daňové kontrole, kterou provedl Finanční úřad pro hlavní město Prahu, porušili rozpočtovou kázeň, když nakoupili mobilní telefony a notebooky, které vedení rozdávalo podřízeným jako formu odměny.

Požadovanou techniku značek Nokia, Sony Ericsson a Asus Lamborghini prý totiž nakoupili bez oslovení více potenciálních dodavatelů.

"Kontrolou bylo zjištěno, že výše uvedení služební funkcionáři policie objednali a následně pořídili věcné dary, kdy hodnota jednotlivých nákupů přesáhla 100 tisíc korun, čímž bylo postupováno v rozporu s nařízením ministra vnitra, čímž byl porušen zákon o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích," tvrdí zpráva finančního úřadu.

Nyní by tedy měl resort státu odvést stejnou částku, jaká se týká porušení rozpočtových pravidel navýšenou navíc o penále, které se započítává za každý den od data, kdy došlo k pochybění. Celkem by tak oba útvary mohly zaplatit až 869 tisíc korun.

Oba pochybení odmítají

Oba šéfové elitních útvarů ale tyto závěry finančního úřadu odmítají.

"V obou případech byli osloveni minimálně tři dodavatelé, o čemž existují písemné záznamy, které byly k dispozici i kontrole. Následně byl vybrán dodavatel, který nabídl nejnižší cenu," řekl k tomu Právu Martinec.

Obdobně se vyjádřil i Šlachta, který navíc argumentuje tím, že šlo o nákup věcných darů a z pohledu zákona se nejednalo o nabývání movitého státního majetku, které podléhá přísným pravidlům. Oba ale uvedli, že jsou připraveni nést plnou odpovědnost za svá rozhodnutí.

Zda budou Martinec se Šlachtou nakonec potrestáni, je v jednání. Kázeňské řízení by s nimi mohl zahájit náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. "V současné době probíhá jednání s finančním úřadem. Na celou věc je několik právních názorů, a než bude definitivně rozhodnuto, tak nebudu další opatření předjímat," uvedl Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…