I nadále budu mluvit pravdu, i o marockém problému, burcuje před verdiktem soudu bojovník proti islámu Wilders

09.12.2016 11:25

Nizozemský extremistický politik Geert Wilders si dnes vyslechne verdikt soudu. Ke svému konci se totiž blíží kauza, v níž byl Wilders obžalován z šíření nenávisti. Samotný Wilders si podle agentury Reuters z nadcházejícího rozsudku těžkou hlavu nedělá. Svým příznivcům vzkázal, že se nenechá zastavit žádným soudem, politikem nebo teroristou.

I nadále budu mluvit pravdu, i o marockém problému, burcuje před verdiktem soudu bojovník proti islámu Wilders
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Radikál Geert Wilders stojí před nizozemským soudem pro údajné šíření nenávisti. Toho se měl dopustit v roce 2014, kdy na shromáždění svých příznivců sliboval, že se postará o to, aby v Nizozemsku žilo méně Maročanů.

V současné době patří Wilders k nejpopulárnějším politikům v zemi a aspiruje na vítězství v příštích volbách. Možná i proto si z blížícího se verdiktu soudu příliš těžkou hlavu nedělá. Je přesvědčen, že soudní verdikt prakticky nic nezmění, ať už bude odsouzen, nebo osvobozen.

„I nadále budu mluvit pravdu, i o marockém problému. Žádný soudce, politik nebo terorista mě nezastaví,“ vzkázal ještě před vynesením verdiktu Nizozemcům. Vyhlášení rozsudku můžeme očekávat v pátek později odpoledne.

Wilders odmítá, že by kohokoli v Nizozemsku vybízel k rozpoutání násilností nebo genocidy. Podle vlastních slov jen chce řešit problémy, které trápí Nizozemce. Rád by snížil i počet Maročanů v Nizozemsku, ale ne násilnou cestou. Je připraven zastavit migraci do Nizozemska a vykázat ze země ty Maročany, kteří se dopouštějí trestné činnosti. Rád by dosáhl také toho, aby zemi dobrovolně opustili lidé s dvojím marocko-nizozemským občanstvím.

Pokud se Wilders proti verdiktu odvolá, dá se očekávat, že proces bude pokračovat ještě v příštím roce, kdy už v Nizozemsku poběží horká fáze parlamentní předvolební kampaně. Předchozí pokusy pohnat Wilderse k zodpovědnosti za jeho mnohdy kontroverzní výroky přitom vedly jen k tomu, že narostla politikova popularita. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…