I očkovaný může nakazit. Pečovatelka z „důchoďáku“ našla zastání. Ale udeřil Flegr

23.06.2021 10:12

Občanská platforma Zdravé fórum se postavila za pečovatelku z Domova důchodců Velké Hamry, která je v posledních dnech s celou rodinou vláčena médii kvůli úmrtí jednoho z klientů domova na koronavirus. Zdá se totiž, že realita byla poněkud jiná, než ji v médiích prezentoval ředitel Domova důchodců. Od něj ošetřovatelka žádá omluvu.

I očkovaný může nakazit. Pečovatelka z „důchoďáku“ našla zastání. Ale udeřil Flegr
Foto: Praha 5
Popisek: Jarní den seniorů v Paspově sále Pivovarů Staropramen

Informace o úmrtí seniora po absolvovaném očkování se dostala do médií ve verzi prezentované ředitelem Domova Čestmírem Skrbkem. „Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,“ sdělil médiím.

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

A dodal, že „všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkování a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno proto, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu“.

Na sociálních sítích i v médiích se rozeběhla vášnivá debata, ve které značná část diskutujících ošetřovatelku ze smrti seniora obviňovala.

Postavila se za ni však občanská platforma Zdravé fórum, za kterou vystupuje například profesor Jiří Beran. Právník Zdravého fóra Tomáš Nielsen hovoří o křivém obvinění ze strany ředitele, kterému již sestra zaslala předžalobní výzvu k omluvě. A navíc se prý ukázalo, že v jeho Domově důchodců zdaleka nebylo vše tak, jak tvrdil.

„Ředitel Skrbek zveřejnil zcela nepodložené a nepravdivé informace týkající se nešťastného úmrtí jednoho z klientů Domova důchodců Velké Hamry. Některé důležité informace navíc zamlčel,“ upozorňuje právník. Připomíná, že ředitel zveřejnil informace o zdravotním stavu rodiny sestry. K těmto informacím vůbec neměl mít přístup, natož je zveřejňovat. To se podle Nielsena dá považovat za spáchání trestného činu.

CELÁ ZPRÁVA ZDRAVÉHO FÓRA ZDE

Experti Zdravého fóra navíc upozorňují, že dedukce ředitele, že nakazit pacienta musela neočkovaná sestra, je mylná a demagogická. „Nákazu může přenést na jiného člověka i člověk očkovaný. Dosud nevíme, kolik procent očkovaných může být šiřitelem,“ upozorňuje Hana Zelená, předsedkyně sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků SMIS.

Nepodloženým a neprůkazným obviněním způsobil ředitel Skrbek ošetřovatelce i její rodině obrovské trauma, neboť od té doby čelí útokům a obviněním. Právník upozorňuje, že ošetřovatelka po celou dobu pandemie dodržovala všechna vyžadovaná opatření a nikdy očkování ani jiná opatření nezpochybňovala.

Zdravé fórum se chce dále věnovat poměrům v Domově důchodců ve Velkých Hamrech, získalo totiž informace, že motivy chování jeho ředitele mohly být mnohem přízemnější, než ochrana klientů domova. Některé okolnosti, přiznané samotným ředitelem Skrbkem, prý vyvolávají závažné otázky, jak Domov pod jeho vedením vlastně fungoval.

Řediteli Skrbkovi má v říjnu 2021 končit jeho mandát a kraj bude vybírat nového ředitele. Vedení Libereckého kraje přitom prosazovalo, aby očkování zaměstnanců v institucích sociální péče bylo povinné.

Čestmír Skrbek se stal ředitelem Domova seniorů Velké Hamry v roce 2015. Již jeho jmenování se dostalo do médií kvůli problematickým okolnostem. Někdejší sportovní funkcionář neměl žádnou zkušenost ze sociálních služeb, dvacet let předtím působil na Svazu lyžařů. Jeho kolegou tam byl Radek Cikl, bývalý náměstek hejtmana a vlivný člen ČSSD v Libereckém kraji. Výběrovou komisi vedla jeho stranická kolegyně Lenka Kadlecová.

Skrbkův projekt přitom vyvolal pochybnosti. Třeba tím, že byl v některých pasážích doslova opsán z webu Domova seniorů v Berouně.

Nyní tedy usiluje o nové jmenování a podle právníků Zdravého fóra je otázkou, zda v této aféře nehraje o svou budoucnost.

Je ovšem neakceptovatelné, aby kvůli tomu vznášel nejasná obvinění vůči svým podřízeným a vystavoval je tak veřejnému lynči.

Ten nechtěně potvrdil i médii oblíbený evoluční biolog Jaroslav Flegr, který na svém Twitteru vyhlásil žalobu pečovatelky na ředitele jako „chucpe“. „Chucpe je, když neočkovaná pečovatelka, co skoro jistě zatáhla do domova důchodců covid, jemuž pak podlehl očkovaný senior, chce po řediteli (který ji nejmenoval) omluvu,“ napsal Flegr. A svůj jazykový koutek zakončil vyjádřením naděje, že „potrefená husa se dočká, čeho si zaslouží“.

 

 

„Jsme přesvědčeni, že za podobná úmrtí je odpovědný dnešní zcela neobjektivní ráz očkovací kampaně, který v očkovaných lidech vyvolává falešný pocit bezpečí a vede k nepochopitelnému rozdělování společnosti na očkované a neočkované,“ uzavírá Ondřej Svoboda, další z právníků Zdravého fóra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …