I odborník z ekonomického resortu se nově může stát diplomatem

26.06.2014 10:40

Výběrových řízení na pozice ekonomických diplomatů na českých ambasádách se mohou nově účastnit odborníci z Ministerstva průmyslu a obchodu a dalších ekonomických resortů. Je to součástí dohody o podpoře exportu a ekonomické diplomacii, kterou dnes podepíšou ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD).

I odborník z ekonomického resortu se nově může stát diplomatem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Cílem dohody je zlepšit služby pro exportéry a lépe spolupracovat při získávání investorů.

Podle dohody se má vytvořit společný systém přípravy ekonomických diplomatů. V některých případech může dojít i ke sdílení prostor. „Pokud centrum byznysu je v místě, kde sídlí český zastupitelský úřad, tak je ekonomicky výhodné, aby kanceláře CzechTradu sídlily na ambasádě, abychom šetřili náklady," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Nově mají být také stanoveny tzv. prioritní obory. „Naším záměrem je vytvořit přehled oborových příležitostí v zahraničí pro české firmy. Je to jedno z témat probíhající porady ekonomických diplomatů v Praze. Zveřejníme je po konzultacích s podnikateli do konce září," řekl Tlapa.

Spolupráce mezi ministerstvy dosud v praxi nefungovala

Mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu v minulosti vznikaly spory o obsazování postů obchodních radů na velvyslanectví a o to, kdo má vlastně podporu exportu v zahraničí na starosti. Šéfové ministerstev v minulé úřednické vládě Jiřího Rusnoka se loni sice dohodli na způsobech spolupráce v této oblasti, ale dohoda v praxi nefungovala.

Zahraniční zastoupení agentury CzechTrade a zastupitelské úřady Ministerstva zahraničních věcí by měly lépe spolupracovat při poskytování služeb exportérům. V ČR má vzniknout klientské centrum, které nabídne služby podnikatelům ze strany CzechTradu i zastupitelského úřadu společně. „Podnikatel by měl mít k dispozici základní služby poskytované agenturou CzechTrade, stejně tak služby zastupitelského úřadu, zdarma," zmínil Tlapa. Z pohledu exportéra by se tak měl celý proces poskytnutí služeb zjednodušit.

Ministr průmyslu Mládek již na jaře rozhodl, že zahraniční zastoupení MPO se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agenturu CzechTrade. Ta otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří, celkem jich bude mít 46.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…