Ideologické žvásty už nestačí. Deníky komentují výsledky krajských voleb

15.10.2012 6:06

Poslední varování. Tak převážně komentuje dnešní tisk ztráty voličských hlasů největších stran ODS a ČSSD ve volbách do krajských zastupitelstev.

Ideologické žvásty už nestačí. Deníky komentují výsledky krajských voleb
Foto: ČSÚ
Popisek: Mapka výsledků krajských a senátních voleb 2012

Hospodářské noviny píšou, že se voliči odvracejí od dvou největších stran, jejichž vzájemné soupeření a střídání u moci by mělo být zárukou stability demokracie. "Jejich společný (u ODS daleko výraznější) neúspěch napovídá, že znechucení veřejnosti politikou vychází jen v menší míře z vládních reforem. Ale především z korupčních skandálů, jež se valí ve stejné intenzitě jak z vládních stran, tak ze sociální demokracie," píšou.

Ohlupování voličů

Podle komentátora deníku má Nečasova obhajoba nepopulárními reformami ještě jednu slabinu, a tou je vítězství exministra Jiřího Pospíšila na Plzeňsku. Připouští sice, že jde o poněkud zjednodušený pohled, faktem podle něj ale zůstává, že bývalý ministr spravedlnosti je ukázkou toho, jak by mohly vypadat výsledky ODS, kdyby neoblíbené reformy skloubila alespoň s takovým postupem proti korupci, jaký ve svém druhém vládním období předváděl Pospíšil.

Tyhle volby podle komentátora přinesly řadu důkazů, že velká část voličů se nenechá ohlupovat ideologickými žvásty, kterými se ohánějí někteří politici. Zvlášť když je pronášejí ti, jejichž vazby na kořistnické mafie jsou dávno nabíledni. "Dokonce i mezi hlasy pro komunisty může být mnoho takových, jež jsou myšleny jako poslední varování," píšou.

V dalším ze svých komentářů se Hospodářské noviny zamýšlejí nad opravdovou podobou KSČM a co to ve světle rudého krajského úsvitu znamená pro budoucnost.

Listopad 1989 jako chyba dějin

Podle deníku E15 je rudá záře nad Českem vlídné varování. Od voličů je to jasný vzkaz ODS a ČSSD, aby se sebou začaly něco dělat. "Navzdory vypjaté rétorice mnoha sociologů, politologů i komentátorů, kteří v posledních měsících mluvili o české společnosti jako o přehřátém papiňáku, voliči o víkendu jen mírně zdvihli prst. Z velké části se protest odehrál na gauči. A když už přišly protestní hlasy, mířily velmi často ke komunistům. Ale co to je vlastně za protest, když dáte hlas straně, která je přes dvacet let pevně usazená v parlamentu, její představitelé léta sedí na lukrativních místech v městských, krajských, státních i polostátních firmách a v posledních čtyřech letech v krajích buď vládli, anebo dělali nevidoucí a ospalou opozici? Ano, v nitru KSČM přežívají nebezpečné protisystémové prvky, ale není to stranický mainstream. Strana dodnes vnímá listopad 1989 jako chybu dějin. Ale sžila se s ní statečně; nevypadá, že by ji chtěla hned revolučně napravovat. Radikální potenciál strana má, i když notně obrostl sádlem. Proto má hlas pro KSČM na jedné straně jasnou vypovídací hodnotu pro standardní partaje a na straně druhé představuje únosné riziko pro demokracii," píše E15.

Podle Lidových novin poškodil na krajské úrovni korupční potenciál obě velké strany zhruba stejně a z hlediska volebních výsledků je mezi nimi vlastně jen jediný rozdíl - fázový posun. Jestli se totiž 'vítězná' strana (za kterou se považuje ČSSD) nevzpamatuje, dopadne do čtyř let ještě hůř než ODS letos, naznačují.

Krajské volby byly podle LN zlomem především v tom, jak etablovaly KSČM, a také ve skutečnosti, že v krajích nadále oslabují ty strany, které v Česku určovaly vývoj v posledních 20 letech. "Je na povolební analýzu, zda to je proto, že nemají solidní krajská témata a program, či proto, že ztratily kredit svým dosavadním výkonem v exekutivě. Blíže pravdě se jeví spíš možnost druhá. Přejme si v krajských vládách méně dotačních a jiných podvodníků a více odpovědných hospodářů. Ti scházejí nejvíc," píšou.

Personální krize

Ani podle Mladé fronty Dnes není výsledek voleb překvapivý. Vládní koalice se podle jejího komentátora ke svému výprasku hrnula s chutí a voliči ji potrestali za lidské kvality mnoha jejích politiků a za její bahnivost.

Mladá fronta Dnes rovněž konstatuje, že za úspěch komunistů může personální krize ostatních. "Pokud voličům takové osobnosti velké a zavedené strany nenabídnou, budou pravděpodobně o to více hledat alternativy jinde. Při výrazném rozdrobení hlasů přímou úměrou poroste váha hlasů pro komunisty. Pro demokratické strany tyto volby podle mého soudu znamenaly jeden hlavní vzkaz od voličů: Ne, my Češi nejsme náhle rudí, jen máme silný pocit, že nemáme pro koho hlasovat," komentuje volební výsledek šéfredaktor MfD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…