Idiot! Rakousko byla mršina, Franz Josef zločinný stařec. Ožralí feldkuráti křtili kanóny. Měli ho rádi jen kavárenští povaleči, reaguje historik na zpěváka a jeho „legionáře-vlastizrádce“

16.08.2017 4:42

Historickým analfabetem a idiotem nazvali váleční veteráni z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) a Československé obce legionářské zpěváka a kritika české státnosti, prezidenta Masaryka a československých legionářů Gabriela–Maxe Nathaniela Filipa. Jedinými, kdo si nepřál vznik Československa, byla podle historiků cizí šlechta, katolická církev a část sociální demokracie.

Idiot! Rakousko byla mršina, Franz Josef zločinný stařec. Ožralí feldkuráti křtili kanóny. Měli ho rádi jen kavárenští povaleči, reaguje historik na zpěváka a jeho „legionáře-vlastizrádce“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V muzeu je upomínka na vystoupení československých legionářů

Zpěvák s exotickým jménem, kterého však podle reakcí na sociálních sítích v této branži nikdo nezná, napadl tradici československých legionářů a odkaz Československé republiky.

„Tyto nesmysly a naprosté lži šíří autor, jenž je možná umělec, ale určitě ne vojenský nebo obecný historik. Tohle totiž může říkat jen idiot,“ odsoudil tvrdě Filipovy výroky, které byly údajně na hraně trestného činu, významný představitel ČSBS a zároveň člen Československé obce legionářské Jiří Jaroš z Brna.

„Za prvé, legionáři byli dezertéři a vlastizrádci jen z pozic rakouskouherské monarchie. Byli to dobrovolníci, bojující na straně Dohody a Ruska proti uzurpátorům. Autor článku jako manifestní nevzdělanec vůbec neví, že rakouský císař a král Franz Josef I. porušil dvakrát slavnostní korunovační slib, nutný pro legitimní vládu nad Korunou Českou a nad Dalmácií! Napsal jsem o tom studii, kterou se nikdo neodvážil popřít. Byl legitimním císařem a králem jen a jen pro Rakušany a Uhry, pro Čechy a Dalmaty byl obyčejným uzurpátorem, uchvatitelem, jehož korunovační slib Češi vytiskli na toaletním papíře,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jaroš, který je historikem a v současnosti pracuje jako etnograf a muzeolog. „Dvakrát slíbil české reprezentaci práva Koruny české a dvakrát to nedodržel. Konstatoval to i český zahraniční komitét pro zřízení nového státu. Přísaha uzurpátoru byla oktrojovaná. Platila jen pro Uhry a Rakušany. Poslední legitimní habsbursko-lotrinský panovník Koruny české byl Ferdinand Dobrotivý. Franze Josefa zhodnotil roku 1914 správně Francouz Ernest Denis, excelentní historik a přítel Čechů, jako zločinného starce vinného vražděním I. války, kavalíra beze cti, který pošlapal práva porobených národů. Pan autor si to může přečíst v knížce Vzkříšení Čech,“ setřel samozvaného historika Filipa skutečný historik Jaroš.

Anketa

Který volební lídr je vám nejsympatičtější?

hlasovalo: 41475 lidí

„Za druhé, autor nečetl knihu Ferdinanda Peroutky Budování státu. Tam by se dozvěděl mnoho o prohnilosti a válečných i mírových dluzích Rakouska. Díky ministru Rašínovi a jeho osvícené politice neskončilo Československo na hnojišti válečných dluhů. Tak jaképak žití „ze slávy Rakouska“? Toho Rakouska-Uherska, o kterém britský premiér Gladstone pravil, že na světě neexistuje místo, kde by Rakousko-Uhersko něco udělalo dobře? Rakousko-Uhersko proslulé skandálními procesy v Záhřebu a v Marmaroši, Rakousko-Uhersko na chvostě evropské ekonomiky jako polofeudální agrární stát, kde jediné průmyslové centrum vybudovali císařem nenávidění Češi, Rakousko-Uhersko, jehož arcivévoda Bedřich nechal za války popravit 60 tisíc Čechů v civilu, Rakousko I. internačního velkotábora v Jindřichovicích? Toto Rakousko-Uhersko nenáviděla většina Čechů, Slováků, Rusínů, Rumunů, Dalmatů-Italů, Poláků, Srbů i pokrokových Chorvatů a Slovinců. I ruský car nakonec pochopil, že Čechové a Slováci bojují za svůj uloupený historický stát na straně Slovanů proti germánskému Drang nach Osten. Proto posvětil Českou družinu,“ předkládá důkazy nesmyslnosti Filipových slov Jaroš. A stručně dodává: „Tohle může tvrdit jen idiot.“

Podle Jaroše jediní, komu vadil rozpad morálně i fakticky zastaralé rakousko-uherské monarchie, jsou katoličtí kněží, velkostatkáři, uhlobaroni, Vatikán a bankéři. „Feldkuráti, kteří křtili kanóny a ožírali se v kasinech. Kavárenští povaleči, čtoucí ty samé noviny v Pešti, ve Vídni, v Grazu i v Brně, a dokonce i v Haliči. To byla ta celá „sláva Rakouska“, kterou může hájit jen historicky nevzdělaný idiot,“ nešetří Filipa válečný veterán Jaroš.

Nesouhlasí ani se zpěvákovým tvrzením, že si Češi nepřáli rozpad Rakouska. „Kteří v uvozovkách Češi? Kardinálové a faráři, pozemková šlechta – a ta ještě ne celá – byli i šlechtici vlastenci zemského patriotismu – a pár sociálních demokratů, kteří viděli spojení s Rakušany a Uhry jako výhodné pro budoucí převrat v monarchii. Proti mase porobených národů to byly hrstky někdejších elitářů, k nimž se přidalo pár sociáldemokratů, kteří tak páchali i rozkol ve vlastní partaji. Dnes stejní elitáři hájí takovým způsobem Evropskou unii – nálepkováním a urážením odpůrců Unie, která symbolicky pokračuje v elitářství, mocenském machismu a byrokratické mašinerii, rysech typických pro staré Rakousko-Uhersko. Nechť se jde pan autor vycpat se svým nálepkováním legionářů, republiky Československé a adorací shnilé staré monarchie, o které historik Denis, jemuž autor nesahá ani po paty, pravil: Hrobaři, odkliďte tuto mrchu! Místo pro národ český!“ tvrdě popírá Filipovy výroky o české zradě Vídně Jiří Jaroš, stejně jako to předtím na sociálních sítích učinilo vedení ČsOL.

Podle Jaroše Filip jen propadl menšinovému prohabsburskému třeštění, které nemá jiný cíl než poplivat Českou republiku v nadcházejícím stém výročí jejího založení. „Filip je tragický a směšný zároveň,“ dodal pro ParlamentníListy.cz válečný veterán, etnograf a muzeolog Jiří Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…