Imunolog Beran z ČT: Nic dramatického se neděje, jsme ve fázi promořování a smrtnost klesá

02.09.2020 21:53

V Česku přibylo dalších několik stovek potvrzených případů nákazy koronavirem. COVID-19 má i hlavní hygienička Jarmila Rážová. V preventivní karanténě je kvůli tomu i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) pracuje dál bez omezení, podle pražské hygieny nebyl s Rážovou v tak těsném kontaktu. S odborníky dnes předseda vlády mluvil o využití dalšího léku pro pacienty s covidem, přípravek na předpis na sobě vyzkoušel virolog Jiří Beran, který byl hostem pořadu Interview na ČT24. „Nic dramatického se neděje. Jsme ve fázi promořování a je to velmi pozitivní efekt v tuto chvíli,“ řekl imunolog a vysvětlil, čím je to, že významně klesá úmrtnost na toto onemocnění.

Imunolog Beran z ČT: Nic dramatického se neděje, jsme ve fázi promořování a smrtnost klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jiří Beran, ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové

Čísla rostou, opatření jsou ale mírnější, imunolog Beran v samém úvodu předeslal, že není třeba být nervózní: „Nic tak strašného a dramatického se neděje,“ uvedl s tím a poukázal na pětinásobný pokles úmrtí: „Během onemocnění prvních deseti tisíc osob zemřelo 330 osob a během onemocnění dalších deseti tisíc osob nám jich zemřelo 67. V současné chvíli je zemřelých z posledních pěti tisíc 28.“

Za poklesem úmrtnosti podle Berana stojí hned několik faktorů, z nichž ten nejdůležitější je fakt, že se velmi významně snižuje infekční dávka. „Počet virových částic, které se dostanou do těla infikovaného člověka, je daleko méně. Je to dáno tím, že jsou lidé ostražití a dodržují základní pravidla. Velmi významně se také zkrátila inkubační doba onemocnění, nemocní bývají většinou infekční tři dny, než se nemoc projeví,“ vysvětloval ředitel Centra očkování a cestovní medicíny. Velkou roli na tom, že smrtnost je tak nízká, pak mají samozřejmě i čeští lékaři.

Virus podle Berana prochází drobnými genetickými změnami. Tyto změny však nevysvětlují zkrácení inkubační doby a vytváření nižší infekční dávky. „Tyto faktory skutečně vytvářejí lidé svým chováním,“ zopakoval virolog.

Zdá se, že virus se šíří čím dál rychleji, nejsme již ve fázi často skloňovaného „promořování“ společnosti? „Je to samozřejmě fáze promořování a je to velmi pozitivní efekt v tuto chvíli. Protože výzkum švédského Institutu Karolinska prokázal, že kdo onemocnění prodělá, nebo je infikován, a ačkoli nemá příznaky, má s největší pravděpodobností dlouhodobou imunitu,“ uvedl.

Je to dáno prý tím, že nás chrání buňky bílé krevní řady, jež mají i lidé, kteří prodělají velmi slabé onemocnění, nebo nemají vůbec žádné příznaky. Tyto buňky mají totiž svou zálohu v paměti, která je přibližně stejná, jako byla paměť u koronaviru číslo jedna. „Pokud virus cirkuluje v mladé generaci a ona se tzv. promoří, tak velmi dobře vytváří hráz k tomu, aby se virus nedostal zpět do seniorské populace,“ přiblížil Beran.

Očekává, že i v následujících týdnech zcela jistě bude dál přibývat počet nemocných a infikovaných, ale počet zemřelých jako hlavní ukazatel bude stejný, nebo nižší.

Beran již COVID-19 prodělal, dokonce si sám naordinoval lék Isoprinosine, o kterém dnes mluvil i s premiérem Andrejem Babišem. Co může tento lék změnit? „Tento lék díky svým vlastnostem je velmi výhodný tam, kde je předpoklad, že u člověka může probíhat těžké onemocnění. Je dobré ho nasadit už ve chvíli, kdy dotyčný žádné příznaky téměř nemá,“ sdělil s tím, že se to dotýká především osob starších 65 let. „Pokud vyjde těmto lidem pozitivní test, s velkou pravděpodobností nesklouznou do těžkého stavu onemocnění,“ sdělil virolog Beran svou hypotézu, která není ničím potvrzena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…