Indonésie tlaku odolala. Putin by měl přijet. Pozván je přitom i Zelenskyj

19.08.2022 13:52

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se v listopadu zúčastní summitu G20 na indonéském ostrově Bali, v pátek to podle agentury Reuters oznámil dlouholetý poradce indonéského prezidenta. Indonésie, která letos skupině G20 předsedá, pozvala ruského vůdce i přes tlak západních zemí v čele se Spojenými státy, aby Rusko ze zasedání vyloučila. Důvodem je invaze na Ukrajině.

Indonésie tlaku odolala. Putin by měl přijet. Pozván je přitom i Zelenskyj
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Andi Widjajanto, bývalý tajemník vlády a neoficiální poradce prezidenta Joko Widoda, který je známý jako Jokowi, řekl agentuře Reuters, že se oba lídři k summitu připojí.

„Jokowi mi řekl, že Si i Putin se na Bali plánují zúčastnit,“ řekl agentuře Reuters Widjajanto, který vede Národní institut odolnosti.

Jokowi ve čtvrtek agentuře Bloomberg News řekl, že mu oba lídři poskytli své záruky. Čínské ministerstvo zahraničí na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovalo. Mluvčí Kremlu se agentuře Bloomberg odmítl vyjádřit, ale jiný úředník obeznámený se situací agentuře sdělil, že Putin se plánuje schůzky osobně zúčastnit. Agentuře Bloomberg to rovněž potvrdil i indonéský prezident Joko Widodo.

Všeobecně se očekává, že Si během sjezdu vládnoucí komunistické strany, který se koná jednou za pět let a je naplánován na letošní podzim, si zajistí precedentní třetí funkční období v čele země, a to nejspíše ještě předtím, než by se vydal na Bali na setkání skupiny G20, které se uskuteční 15. listopadu.

Jak uvádí deník Wall Street Journal čínští představitelé rovněž údajně plánují listopadové setkání Si s americkým prezidentem Joem Bidenem, který by se měl zúčastnit summitu G20 na Bali, v jihovýchodní Asii.

Indonésie, která letos stojí v čele skupiny G20, čelila tlaku západních zemí, aby stáhla své pozvání pro Putina kvůli invazi jeho země na Ukrajinu, kterou jeho vláda označuje za „zvláštní vojenskou operaci“.

Na summit na Bali pozvala Indonésie také ukrajinského vůdce Volodymyra Zelenského.

Jokowi se snaží zaujmout pozici prostředníka mezi válčícími zeměmi a v posledních měsících se vydal na setkání s ukrajinským i ruským prezidentem, aby vyzval k ukončení války a hledal způsoby, jak zmírnit celosvětovou potravinovou krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…