Indonéská ambasáda kritizuje razii v mešitě. Ministerstvo zahraničí od ní dostalo nótu

28.04.2014 19:14

Indonéské velvyslanectví předalo českému Ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, která se týká pátečního zásahu policie v mešitě v centru Prahy. Tajemník indonéské ambasády, který byl přímým účastníkem zásahu, v ní kritizuje postup českých policistů. Zprávu přinesla Česká televize.

Indonéská ambasáda kritizuje razii v mešitě. Ministerstvo zahraničí od ní dostalo nótu
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„My se tou věcí budeme samozřejmě dále zabývat se vší vážností, která jí náleží," uvedl pro ČT David Frous z tiskového oddělení Ministerstva vnitra.

Podle stížností řady přímých účastníků policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Část z nich si například stěžovala, že s nimi policisté nekomunikovali a chtěli, aby zůstali na zemi. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole," popsal zásah jeden ze svědků.

Policie zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Posléze obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Čelí podezření, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus.

Vyšly už kontroverznější knihy, míní orientalista

Název knihy, kvůli které byl muž obviněn, nechce ÚOOZ po dohodě se státním zastupitelstvím upřesňovat. Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu – Islámský koncept Boha.

Autorem knihy je Bilal Philips, který je podle Bronislava Ostřanského z Oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu Akademie ČR renomovaným teologem, zároveň je ale také radikál. „Můžeme ho právem obviňovat z mnoha věcí, například ze schvalování sebevražedných atentátů, nikoli však v souvislosti s knihou Základy tauhídu, ta má poněkud jiný obsah," podotkl.

Kniha je podle něj velmi rigidním textem. „Nezdá se mi však, že by byl natolik nebezpečný, aby kvůli němu musela zasahovat policie v modlitebně," dodal Ostřanský s tím, že v Česku už vyšly mnohem kontroverznější knihy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…