Inflace přes Vánoce zrychlí, a tím to zřejmě nekončí, obává se Rusnok

11.12.2021 9:05

Ceny v listopadu stouply meziročně v průměru o šest procent. A zdražování zboží a služeb nebere konce. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že inflace ještě zrychlí. Jde podle něj ale o inflační epizodu, ne šok.

Inflace přes Vánoce zrychlí, a tím to zřejmě nekončí, obává se Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Čekáme, že v lednovém čísle, které bude zveřejněno začátkem února, se odrazí nárůst ceny energií v plné šíři a že někdy počátkem roku bude inflace na vrcholu, někde okolo sedmi procent. Pak začne klesat,“ odhaduje Rusnok s tím, že ceny pochopitelně nepůjdou dolů, jen přestanou růst tak rychle.

I on sám však připouští, že nejistota ohledně budoucího vývoje je velká. „Může se ukázat, že poruchy dodavatelských řetězců, které tlačí nahoru náklady, mají dlouhodobější charakter. Ani se nedá příliš odhadnout, jak se budou vyvíjet ceny energií,“ uvedl i k cenám elektřiny, které šly v posledních týdnech prudce nahoru. Zatím není vůbec jasné, zda jde jen o krátkodobý výkyv, či tyto ceny vydrží delší dobu.

Někteří analytici čekají, že ceny vystřelí ještě výrazně výš, než čeká centrální banka. „Proinflační rizika jsou plošná a nakonec bude v současné situaci ‚úspěch‘, pokud inflace začátkem příštího roku zůstane pod deseti procenty,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

V listopadu podle statistiků podražily nejvíce pohonné hmoty a potraviny, z nich hlavně brambory, další zelenina a máslo.

Rusnok se ale zdráhá označovat současný vývoj za inflační šok. Jde prý spíše o inflační epizodu. „Nečekám, že by měla přijít dvouciferná inflace, kterou známe třeba ze 70. let minulého století,“ říká Rusnok, podle nějž se v jednom roce sešlo mnoho vlivů najednou. Ať už jde o vlivy ze zahraničí či z domácí ekonomiky, všechny dohromady tlačí ceny v obchodech či ve službách nahoru. V neposlední řadě může do značné míry za vyšší ceny prudký nárůst výdajů státního rozpočtu.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…