Iniciativa, která je nyní v módě. Připojili se k ní topkaři i KSČM

27.09.2013 20:38

Karel Schwarzenberg, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek. To jsou jen některá jména lídrů významných politických stran, kteří se připojili k iniciativě Rekonstrukce státu. Iniciativa si klade za cíl rychlé přijetí povolebních protikorupčních zákonů.

Iniciativa, která je nyní v módě. Připojili se k ní topkaři i KSČM
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

S informací přišel server DeníkReferendum.cz. „Za tu dobu, co působíme, jsme si jisti jednou věcí: bariéra mezi občany a politiky je daleko menší, než se běžně myslí. Víme, že v Parlamentu bude mnoho lidí, co chtějí opravdu něco dělat. Naší úlohou je vytvořit mosty mezi stranami a najít pro protikorupční zákony podporu napříč sněmovnou. Protikorupční agenda není pravicová, ani levicová a stále více poslanců a nyní i předsedů stran to vnímá," říká například ředitel sdružení Oživení Martin Kameník.

Naráží tak na fakt, že se k iniciativě připojila nejenom TOP 09, ale také KSČM. Podle Pavla France z Ekologického servisu nejde pouze o předvolební kalkul, ale o vážnou snahu s korupcí něco dělat. „Velmi nás těší, že se jde s předsedy největších českých stran normálně věcně bavit, diskutovat jednotlivé zákony a dobrat se k průchodným závěrům. Teď, v předvolební době, je pochopitelně možné vnímat podporu od politiků jako kalkul, ale my se domníváme, že to kalkul není," je přesvědčený Franc.

Devět zákonů, které pomohou uzdravit stát

Iniciativa Rekonstrukce státu je sice mladým projektem (spuštěn byl na začátku března), ale o to více dynamickým. Za hlavní cíl si iniciativa určila co nejrychlejší prosazení devíti zásadních protikorupčních zákonů, které by měly pomoct zastavit korupci a rozkrádání státu. Podle projektu je nyní nejvyšší čas začít něco se současnou situací dělat - například před třemi lety byl boj s korupcí tématem číslo jedna, po volbách došlo ale pouze k malým změnám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…