Inkluze nám volby neprohrála, bránila se v ČT sociální demokratka Valachová

04.05.2018 19:20

Do pátečního Interview ČT24 zavítala bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Stávající ministr školství v demisi Robert Plaga by se podle jejího názoru měl postavit před rodiče a před žáky a omluvit se jim. Za co? Podívejte se sami. V druhé polovině pořadu důrazně hájila projekt inkluze ve školství.

Inkluze nám volby neprohrála, bránila se v ČT sociální demokratka Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Hned na úvod konstatovala, že střední školy, respektive Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) se potýká s velkým průšvihem. CERMAT totiž špatně vyhodnotil jednu z odpovědí v testu z českého jazyka

„Především by slušela omluva ministerstva i CERMATu směrem k žákům a rodičům,“ zdůraznila dáma. Jedním dechem se však pracovníků CERMATu zastala. Na tvorbě testů pro přijímací řízení tráví lidé stovky a stovky hodin a k takovéto či podobné velké chybě došlo vůbec poprvé.

Testování by se navíc podle exministryně nemělo stát především skvělým byznysem pro CERMAT nebo pro organizace, které nabízejí testování žáků týden co týden, aby se děti dokázaly tzv. nadrtit určitý typ úloh nazpaměť. To podle Valachové není smyslem přijímacích zkoušek.  

V druhé polovině rozhovoru zdůraznila, že si stojí za projektem inkluze, byť si je podle svých vlastních slov vědoma, že změny probíhající ve školství jsou velice náročné. „Ale museli jsme k nim přistoupit,“ zdůraznila Valachová. „Toto tedy rozhodně volby neprohrálo,“ zdůraznila bývala šéfka resortu. Připomněla navíc divákům, že inkkluze se připravovala ještě předtím, než se stala členkou vlády.

Než se rozloučila s diváky, poznamenala, že před půl rokem by se zasazovala o odchod sociální demokracie do opozice, ale když ani půl roku po volbách nemá Česká republika vládu s důvěrou, tak Valachová změnila názor a přiklání se k uzavření koalice se stále ještě trestně stíhaným šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…