Institut Aleny Vitáskové vyzývá Pavla Zemana, aby rezignoval na funkci nejvyššího státního zástupce

26.01.2021 20:35

Institut Aleny Vitáskové vyzývá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby rezignoval na svoji funkci. Státní zastupitelství pod vedením Pavla Zemana podle institutu dlouhodobě systémově selhává a vnitřního očistného procesu již není samo schopno.

Institut Aleny Vitáskové vyzývá Pavla Zemana, aby rezignoval na funkci nejvyššího státního zástupce
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Nejen události posledních dnů odhalující „praktiky“ nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zveřejněné na „Seznamu“, ale řada dalších, které byly předány ministryni spravedlnosti Marii Benešové, podle institutu potvrzují potřebu očisty státního zastupitelství.

„Dopisem ze dne 24. 1. 2021 jsme vyzvali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby rezignoval na svoji funkci. Občanská veřejnost dlouhodobě upozorňuje a žádá nápravu v oblasti justice – především státního zastupitelství,“ oznamuje Institut Aleny Vitáskové.

„Jako nejvyšší státní zástupce jste odpovědný nejen za své činy, ale i za stav státního zastupitelství jako celku. Škody, které byly státu, a tudíž občanům způsobeny nezákonným trestním řízením, narůstají. Nelze je vyčíslit pouze finančně, ale především se jedná o jev demoralizující celou společnost s dopadem na ztrátu důvěry veřejnosti v právní stát, vymahatelnost práva a spravedlnosti. Nesete plnou odpovědnost za tento stav v naší zemi. 

Vámi řízené státní zastupitelství mnohdy jedná v rozporu s veřejným zájmem, když závažnou trestnou činnost nežaluje, či naopak obžalovává netrestné činy v krkolomných konstrukcích zločinu. Předkládáte soudu (dokonce Nejvyššímu soudu) zmanipulované důkazy s cílem odsoudit nevinné,“ stojí dále v dopise.

Institut zmiňuje privatizaci OKD. „Parlamentní vyšetřovací komise popsala řadu trestných činů – jaký je výsledek vaší práce?“ táže se institut Zemana. Dále ekologickou katastrofu na řece Bečvě, která zjevně nebude nikdy vyšetřena. Privatizaci Mototechny České Budějovice. „Byl jste plně informován o privatizačním podvodu. Jaké kroky jste pro nápravu udělal?“ zajímá se dále institut. A závěrem připomíná i „podivnou“ roli státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…