Intenzivní ruská dělostřelba. Státy střední a západní Evropy by odolaly jen pár dnů, varoval expert

12.07.2022 16:30

Ruská armáda podle zpravodajců za den vypálí stejné množství munice, jakým v celkovém součtu disponuje Česká republika. Podle vojenského a obranného analytika Lukáše Dyčky by většina států střední a západní Evropy takové palební síle nedokázala dlouho vzdorovat. Na druhou stranu se ruská armáda musí stále více spoléhat na starší zbraně z dob Sovětského svazu a na jednoduchou munici s levnou výrobou.

Intenzivní ruská dělostřelba. Státy střední a západní Evropy by odolaly jen pár dnů, varoval expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakety a střely vypálené ruskou armádou na ukrajinská města

„Celková spotřeba munice na ruské straně může dosáhnout klidně až 60 tisíc kusů za den. To jsou opravdu astronomická čísla. Kdybychom se podívali na to, jak velké zásoby těchto granátů mají třeba státy na Západě, je to pro nás nepředstavitelné,“ říká podle serveru iRozhlas.cz vojenský analytik Lukáš Dyčka.

Z velké části ale podle Dyčky jde o „hloupou“ munici ještě z dob Sovětského svazu. „V minulosti Sovětský svaz udržoval obrovskou armádu a velké mobilizační zásoby a u munice se v podstatě nic moc zásadního nezměnilo. Takže se dá říct: Čím levnější a jednodušší munice, tím rychlejší výroba a samozřejmě i trvanlivější zásoby,“ uvedl Dyčka.

Rusové navíc prý ve velkém vyrábějí jednoduchou a levnou munici, s čímž už nejspíše začali před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. „Zároveň se zdá, že jejich zbrojovky a muniční továrny naběhly na válečnou výrobu už před začátkem konfliktu, a to minimálně u této levné munice. Takže budou schopni své zásoby poměrně rychle doplňovat,“ řekl Dyčka.

Ten reaguje také na komentář agentury Reuters, podle nějž by země Západu dokázaly čelit ruskému dělostřeleckému nasazení, jaké je k vidění na Donbase, jen pár dní.

„Ten konflikt je tam na mnohem větším území, než jakým disponuje většina států Severoatlantické aliance, tedy minimálně ve střední Evropě; schopnost vzdorovat by tak Západ zřejmě opravdu moc neměl. Pamatuji si číslo z doby první války na Ukrajině, někdy 2014 až 2015, kdy se rozhodovalo, jestli bude Česko modernizovat dělostřelectvo, nebo nakoupí nové. A tehdy proběhlo médii, že nemusíme modernizovat nákupem nových zbraní, stačí využít to, co máme. A že zásoby munice máme velké. Ale tehdy byly odhadovány na asi 60 tisíc kusů – v dnešním kontextu dění na Ukrajině je to spotřeba ruské armády zhruba za jeden den,“ srovnal nepoměr v zásobě munice vojenský analytik.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Státy střední a západní Evropy se podle Dyčky z tohoto konfliktu musí poučit, nastavit větší zásoby zbraní a munice a mít možnost rychlého zbrojení. „Musíme mít jednak robustnější kapacity výroby munice a musíme být schopni přejít na válečnou výrobu ve chvíli, kdy vypukne válka nebo lépe ještě dřív. To znamená, že stát musí mít nějakým způsobem možnost ovlivnit to, co vyrábějí zbrojovky. To dnes některé země umí, jiné míň,“ připomněl Dyčka.  

„Jsou totiž země jako Francie, která na Ukrajinu dodala 18 dělostřeleckých systémů Cézar, což jsou shodou okolností ty, které kupuje i Česko. A tím, že jim dodali 18 kusů, tak u této zbraňové techniky vyprázdnili vlastní zásoby ze čtvrtiny. Výroba jednoho kusu trvá zhruba 18 až 20 měsíců. Celé nám to ukazuje, že tyto země nejsou schopny na krizi bryskně reagovat a ve chvíli, kdy to udělají, tak jednou jedinou dodávkou vyplýtvají vlastní potenciál,“ vysvětlil vojenský analytik.

Rusové sice mají velké zásoby „hloupé“ munice, chybí jim ovšem složitější zbraňové systémy, bez nichž se jim jejich vojenské cíle na Ukrajině budou dosahovat mnohem obtížněji. „Zde už mohou být zasaženi sankcemi, byť se zdá, že se je snaží obcházet. Ale přechod z některých západních výrobků určitě nějakou dobu potrvá – také už v dnešní době můžeme sledovat pokles schopnosti ruské armády tyto zbraně používat, zásoby se tenčí. Aby byli schopni degradovat nějaký ekonomický potenciál Ukrajiny a její výrobu, musejí používat i zbraně s delším doletem, tedy ty inteligentní, do kterých potřebují elektroniku,“ popsal Dyčka s tím, že na splnění svých vojenských cílů potřebují inteligentní munici s větším doletem než 40 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…