Irácký ministr důrazně: Turečtí vojáci se musí stáhnout z mé země. Jinak se obrátím na Radu bezpečnosti OSN

07.12.2015 6:30

Stovky tureckých vojáků, kteří operují na území Iráku poblíž města Mosul, se musí stáhnout zpátky do Turecka. Svému tureckému protějšku to dnes sdělil irácký ministr obrany Chálid Ubajdí. Podle iráckého premiéra Hajdara Abádího se Irák možná obrátí i na Radu bezpečnosti OSN v případě, že turecké jednotky nezmizí ze země do 48 hodin. Turecko v reakci na toto prohlášení uvedlo, že zastaví další přesuny vojáků do okolí Mosulu.

Irácký ministr důrazně: Turečtí vojáci se musí stáhnout z mé země. Jinak se obrátím na Radu bezpečnosti OSN
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Vojáci byli nasazeni na severu Iráku bez vědomí centrální vlády v Bagdádu, uvedl ministr Ubajdí. Turci u Mosulu mimo jiné trénují irácké dobrovolníky bojující proti islamistům a Ankara tvrdí, že výcvikový tábor byl založen ve spolupráci s iráckými úřady.

Turecký ministr prý dnes Ubajdímu vysvětlil, že armáda je u Mosulu potřeba, aby chránila turecké vojenské poradce, kteří cvičí irácké bojovníky. Podle iráckého ministra je ale tureckých vojáků na místě příliš mnoho a navíc nic nebylo dohodnuto s iráckou stranou.

Irácký premiér: Turci porušili národní svrchovanost Iráku

Přítomnost tureckých vojáků v Iráku v uplynulých dnech zkritizoval irácký prezident, premiér i ministerstvo zahraničí. Uvedli, že jde o nepřátelský čin a porušení mezinárodního práva. Ministerstvo si na protest předvolalo tureckého velvyslance v Bagdádu. Premiér Abádí dnes zopakoval, že Turci porušili "národní svrchovanost" jeho země. "V případě, že se tyto jednotky nestáhnout do 48 hodin, Irák má právo použít veškeré možnosti včetně toho, že se obrátí na Radu bezpečnosti," řekl předseda vlády.

Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua byl ale tábor, který leží asi 30 kilometrů severovýchodně od Mosulu, založen téměř před rokem na žádost guvernéra Mosulu a ve spolupráci s iráckým ministerstvem obrany. "Tento tábor je výcvikovým táborem pro místní dobrovolníky bojující proti terorismu," uvedl již dříve Davutoglu. "Vycvičil více než 2000 našich bratrů z Mosulu a tak přispívá k osvobození Mosulu od teroristické organizace Islámský stát," dodal.

Nyní ale turecký premiér napsal svému iráckému protějšku dopis, ve kterém říká, že do okolí Mosulu již nebudou posláni žádní další turečtí vojáci. Na výzvu Bagdádu ohledně stažení vojáků ale nereagoval. "Žádné další jednotky nebudou nasazeny, dokud nebudou překonány obavy irácké vlády," napsal Davutoglu. "Turecko je připraveno prohloubit svou spolupráci s Irákem, pokud jde o koordinaci a konzultaci. Těm, kteří jsou znepokojeni spoluprací Turecka a Iráku a kteří ji chtějí ukončit, by nemělo být dovoleno, aby tohoto cíle dosáhli," dodal.

Mosul, který je největším městem na severu Iráku, padl do rukou islamistických radikálů při bleskové ofenzivě již v červnu loňského roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…