Iráčtí křesťané mohou požádat znovu o azyl, tvrdí Rozumek

09.04.2016 6:46

O iráckých křesťanech a jejich právu znovu požádat o azyl v České republice pohovořil v rozhovoru pro MF Dnes Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Iráčtí křesťané mohou požádat znovu o azyl, tvrdí Rozumek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Rozumek tvrdí, že původní azylové řízení bylo nestandardní.

„Že měli azyl přislíbený ještě před odjezdem, byl velmi vstřícný krok,“ dodal. Pokud se Iráčané vrátí z Německa zpátky do Česka, převezme si je na hranicích česká cizinecká policie.

„Může, ale také nemusí je umístit do detenčního zařízení. Požádají-li sami o azyl, do detence by správně jít neměli, to je z hlediska zákona krajní řešení a nemělo by se používat systémově, i když k němu policie často sahá v případě, že tito lidé nemají v pořádku doklady. Žadatelé o azyl se mohou na našem území volně pohybovat,“ uvedl Rozumek k iráckým křesťanům, kteří v minulém týdnu opustili Česko, kde byli přijati, a odjeli do Německa.

Podle Rozumka mají uprchlíci nárok požádat znovu o mezinárodní ochranu podle dublinského nařízení. Jejich žádost o azyl by se však měla znovu posoudit. „Mělo by se znovu individuálně zjišťovat, zda splňují definici uprchlíka podle ženevské úmluvy, tedy jestli jsou v zemi svého původu pronásledováni, v jejich případě pravděpodobně z důvodu náboženství. Žadatelé o azyl jsou opakovaně vyslýcháni, musí velmi podrobně vyprávět svůj životní příběh,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…