Írán varuje: Setkání syrské opozice povede k selhání jednání o Sýrii

03.12.2015 7:11

Setkání zástupců syrské opozice v Rijádu povede k selhání mírových rozhovorů o konfliktu v Sýrii, které dosud probíhaly ve Vídni za účasti zástupců světových velmocí a představitelů arabských zemí. Podle íránských médií to uvedl náměstek íránského ministra zahraničí Husejn Amír Abdullahjan. Saúdská Arábie, která je blízkovýchodním rivalem Íránu, pozvala do Rijádu 65 představitelů syrské opozice, kteří se mají snažit najít společné stanovisko před konáním dalších mezinárodních rozhovorů.

Írán varuje: Setkání syrské opozice povede k selhání jednání o Sýrii
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

„Mírové rozhovory jsou příležitostí najít politické řešení vedoucí k ukončení války v Sýrii... Taková setkání, jako je to v Rijádu... mají za cíl poškodit vídeňské rozhovory,“ uvedl Husejn Amír Abdullahjan. „Setkání v Rijádu... způsobí selhání vídeňských mírových rozhovorů o Sýrii, nejde o součást vídeňské úmluvy,“ citovala zástupce íránské diplomacie agentura Fars.

Ve Vídni se dosud uskutečnila dvě kola diplomatických jednání o politickém řešení syrské občanské války. V listopadu se Spojené státy, Rusko a další evropské a arabské země shodly na časovém plánu, jehož výsledkem mají být nové volby v Sýrii. Na osudu syrského prezidenta Bašára Asada se ale účastníci jednání ve Vídni opět nedohodly.

Dohodnutý „konkrétní kalendář“ počítá s tím, že představitelé syrského režimu a opozice by se měli ještě v tomto roce sejít k oficiálním rozhovorům. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby. Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN.

Írán a Rusko patří k hlavním stoupenců syrského prezidenta. „O osudu země může rozhodovat jen syrský lid,“ zopakoval Husejn Amír Abdullahjan oficiální íránský postoj k řešení krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…