Islám je pro společnost něco jako AIDS. Sledovali jsme pro vás protiislámskou demonstraci na Staroměstském náměstí

31.01.2015 12:55

V Praze na Staroměstském náměstí se v sobotu v poledne sešlo další shromáždění, upozorňující na nebezpečí islamismu v ČR. Následovat měl průvod ulicemi hlavního města, ovšem ještě před zahájením akce "zpestřili" její průběh účastníci protidemonstrace, nabádající k toleranci vůči muslimům.

Islám je pro společnost něco jako AIDS. Sledovali jsme pro vás protiislámskou demonstraci na Staroměstském náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu na Statoměstském náměstí zakončená pochodem k ministerstvu vnitra. Účastnilo se na pět stovek občanů

Před dvěma týdny vzbudila rozruch demonstrace hnutí Islám v ČR nechceme na Hradčanském náměstí. Před prezidentské sídlo dorazily odhadem tři tisíce demonstrantů, mezi kterými se objevila i řada politických reprezentantů. Nejspíš poprvé se na jedné akci sešli například senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava a poslankyně ODS Jana Černochová.

Úspěch akce vzbudil zájem o hnutí a jeho představitel Martin Konvička byl v následujících dnech několikrát pozván do médií. Rozruch vzbudilo zejména jeho střetnutí s redaktorkou ČT v pořadu Hyde park.

Další akce poukazující na tento problém byla v sobotu svolána na Staroměstské náměstí a měla pokračovat pochodem ulicemi metropole. Ten by měl vést ze Staroměstského náměstí Dlouhou a Revoluční ulicí na nábřeží a skončit by měl na Letné.

Společně s akcí probíhala na Staroměstském náměstí i protidemonstrace, kterou uspořádali odpůrci antiislámského hnutí. Akce se zúčastnilo asi padesát lidí. Pořadatelem akce měl být evangelický farář Mikuláš Vymětal, který ji prezentoval jako "společnou modlitbu". Zahájena byla půl hodiny před polednem.

"Jedná se o bohoslužebné shromáždění za společný život a proti nenávisti k menšinám: muslimům, Romům, Židům a dalším. Reaguje na to, že v Praze už zase probíhají pokusy o pochody nenávisti,“ uvedl dopředu Vymětal v Deníku Referendum.

Zhruba třicítka účastníků této protiakce u pomníku Jana Husa demonstrovala s českou vlajkou, ozdobenou muslimskými znaky, a hesly "Všichni jsme tu doma“ nebo "Mám rád svůj kebab“ (což měla být pravděpodobně reakce na výrok Tomio Okamury, týkající se nevědomé ekonomické podpory islamistů). Zpravodaje ParlamentníchListů.cz však nejvíce zaujal transparent parodující heslo protiislámské demonstrace "Island v ČR nechceme“.

Foto: Islám v České republice nechceme

Po dvanácté hodině se však náměstí zaplnilo příznivci hnutí, které si do svého znaku vetknulo přeškrtnutou mešitu. Podle České televize se jednalo zhruba o čtyři sta účastníků, zpravodaj ParlamentníchListů.cz na místě odhadoval, že účastníků je srovnatelně s akcí na Hradčanském náměstí (zde byla uváděna čísla přesahující tisíc účastníků - pozn. red.)

K účastníkům akce po poledni promluvil organizátor protestu Tomáš Strnad, dále pak Jana Volfová a rovněž předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Ten varoval, že islámské učení je ve své středověké podobě absolutně neslučitelné se současnou ústavností. Musíme se prý postavit "cílenému pronikání nepřátelské ideologie, jejímž cílem je zrušení demokratických principů, na kterých dnešní Evropa stojí".

Po nich vystupovali řečníci z řad protiislámských aktivistů. V jejich projevech vzbudil největší ohlas názor, že islám je sociální AIDS, oslabující naší imunitu. S touto nemocí se prý také dá žít, ale hrozí s ní zvýšené nebezpečí, že jednou skončíme špatně.

Na VIDEO z demonstrace se podívejte ZDE

Po skončení projevů vyrazil po třinácté hodině průvod na Letnou, kde má skončit před budovou Ministerstva vnitra. Tam chtějí demonstranti projevit svůj nesouhlas se stanoviskem ministerstva, které je nazývá extremisty.

Průvod několika stovek účastníků prošel Dlouhou ulicí a před půl druhou přecházel Vltavu po Štefánikově mostě.

Před ministerstvem, kam za asistence policie spořádaně dorazilo několik stovek demonstrantů, akce skončila zhruba ve tři čtvrtě na dvě. Na závěr ještě jednou promluvil Tomio Okamura. „Já nechci, aby tu vládli extremisté. Aby tu vládli komunisté, nacisté, nebo islamisté. Já chci, aby tu vládli slušní, spořádaní lidé. Ti musejí mít poslední slovo,“ vyzval a vysloužil si aplaus.

Pak žádal demonstranty, aby vysvětlovali svým známým, že účastníci demonstrace nejsou žádní extremisté, ale poctiví vlastenci. Pak vyprávěl příběh ze své druhé vlasti, Japonska, kde si prý po katastrofách lidé berou volno v práci, aby svou zemi rychle vybudovali zpět.

„Japonci jsou velkými patrioty. A já bych si přál, abychom i my, Češi, Moravané a Slezané, měli tu krevní linku a uměli se porvat za náš národ a dokázali jsme ho bránit před těmi, kteří jej budovat nechtějí,“ vykládal do megafonu.

„My jsme tady doma,“ zakončil pak celou akci jejím neoficiálním heslem, které zaznívalo po celou dobu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Hans Štembera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…