Islám není nenávistný, konstatoval Pelikán v Partii. Pak ale nastoupil Blažek a řekl...

22.11.2015 12:02

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a jeho předchůdce v úřadě Pavel Blažek (ODS) byli hosty nedělní Partie FTV Prima. Člen vlády hned v úvodu poznamenal, že islám není nenávistný a na ty, kteří to tvrdí, by si měli posvítit strážci zákona. Blažek se zostra pustil do orgánů EU, ačkoli tvrdil, že mu tato kritika nečiní žádnou radost, protože by byl rád, abychom zůstali členy EU, jen aby byla EU akceschopnější. Došlo i na údajnou válku Pelikána se sněmovnou.

Islám není nenávistný, konstatoval Pelikán v Partii. Pak ale nastoupil Blažek a řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

„Islám není nenávistný, nenávistný je nějaký sektářský směr, který se odvolává na islám, ale nemá s ním nic společného,“ zdůraznil ministr. Proto i v Česku máme ustanovení, která mají bránit šíření nenávisti. „Když se zaposloucháte do chorálu Ktož sú boží bojovníci, tak někeré jeho části také vyzývají ke svaté válce.“

Blažek konstatoval, že ministrovi závidí jeho starosti. Problém totiž vidí jinde. Islámští teroristé se musejí dočkat odsouzení především v arabském světě. Když je odhalen nějaký skandál např. v katolické církvi, také je především na křesťanech, aby se k tomu vyjadřovali. Z arabského světa se bohužel neozývají hlasy odsuzující teroristy tak hlasitě, jak by možná bylo třeba. To ale nic nemění na tom, že Martin Konvička a Blok proti islámu stojí mimo smysluplnou politickou debatu. Na tom se s Blažkem Pelikán shodl.

Podle ministra teď musíme především střežit hranice Schengenu a dát světu najevo, že se zkrátka nemůžeme postarat o všechny uprchlíky. Tatáž slova dnes zaznívají i z úst představitelů vrcholných orgánů EU. Blažek snahu Bruselu zpochybnil. „Víte, proklamace je to hezká, ale jak to chcete udělat?“ ptal se s odkazem na to, že uprchlíci přicházejí např. přes Itálii, kde má byznys s uprchlíky podle názoru hosta v rukou mafie. Otázkou je, jestli proti ní italské úřady dokážou rázně postupovat. Pelikán dal Blažkovi za pravdu.

„A navíc když se podíváte už do Bible, zjistíte, že migračních vln v historii byly stovky a nikdy se jim nepodařilo úplně zabránit. To je iluze, že se tomu podaří zabránit,“ varoval. To ovšem neznamená, že bychom měli sedět s rukama v klíně, musíme přísun uprchlíků nějak regulovat. A právě tato regulace selhává, jednotlivé národní státy se snaží situaci řešit samy. Když je krize na Ukrajině, jednají o ní státy, když je uprchlická krize, rozhodují jednotlivé státy, např. Německo rozhodlo, že přijme uprchlíky... Ale já se ptám, kde je ta Unie,“ kladl si otázku ve studiu exministr s tím, že platíme např. „evropskou ministryni zahraničí“ Mogheriniovou, takže kde je nějaká její aktivita?    

Blažek k tomu ještě smutně konstatoval, že evropští lídři se starají předně o to, aby dobře vypadali v televizi, sbírali politické body a měli peníze na účtech.

Exministr dal také najevo, že je mu líto, jak si EU počíná, protože by byl rád, aby Česká republika byla členem akceschopnějšího uskupení.

Válka Pelikána s poslanci

Ve druhé polovině pořadu se hosté shodli na tom, že je v Česku nadužíváno podávání trestních oznámení. Lidé si s jejich pomocí mnohdy nevhodně vyřizují osobní spory. Teoreticky stojí za úvahu jejich zpoplatnění, ale musíme dát pozor na to, aby se lidé nebáli podávat trestní oznámení, kde k tomu opravdu bude důvod.

Došlo také na kritiku, která padá na adresu Pelikána ze sněmovny. Zákonodárci působící v dolní komoře Parlamentu Pelikánovi vyčítají, že se mezi nimi ministr prakticky neobjevuje, byť byla jeho přítomnost žádoucí na jednání příslušných výborů. Šéf resortu připustil, že by s poslanci mohl komunikovat více, ale pokud jde o výbory, tam už několikrát byl. „A od toho mám náměstky, aby mě zastoupili, když je třeba,“ dodal Pelikán.

Blažek kolegovi ve studiu vytkl, že o práci pana ministra mnoho nevědí ani kolegové z hnutí ANO. A kdo jiný by to měl vědět, když už ministr do sněmovny tolik nechodí. Doporučil proto Pelikánovi, aby více komunikoval s kolegy v Babišově hnutí i v celé koalici, tedy i s poslanci ČSSD a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…