Islamista Erdogan, hanebný stav justice. V Interview ČT24 se mluvilo o Turecku

28.07.2017 19:31

Hostem Interview ČT24 byl bývalý velvyslanec v Turecku Jozef Braun. Hovořilo se především o aktuální situaci v zemi, jíž vládne prezident Erdogan.

Islamista Erdogan, hanebný stav justice. V Interview ČT24 se mluvilo o Turecku
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V Turecku začal tento týden soud téměř s 20 novináři, kteří jsou obviňováni z terorismu. Někteří jsou ve vazbě už od loňska. „Jejich zatýkání vypadalo jako součást celé plejády mocenských gest. Je to trošku absurdní, protože příslušný deník byl vždy spojen s opoziční stranou a byl vždy ateistický. Takže spojení s islámským sektářem, za něhož je označován Güllen, je pro mě vskutku absurdní. Celý ten proces vypovídá o hanebném stavu justice,“ zmínil Braun.

„Turecká justice plnila za mých časů, to jest před 12 lety, svou roli. Dodržovala zákony. Někdy to déle trvalo, ale vždycky to tak dělala. U tohoto konkrétního procesu mám pocit, že ujela,“ zmínil. „Hned v první vlně čistek bylo odstraněno zhruba 4000 soudců, prokurátorů, policistů. Nyní nelze získat tolik zkušených soudců. V současné době žije Turecko v situaci, kdy má spoustu soudců, kteří nenaplňují požadavky,“ sdělil k tomu, jaká je v Turecku situace po čistkách, které Erdogan udělal po neúspěšném vojenském puči. 

Braun pak pohovořil o možných vazbách na Fethullaha Güllena, kterého Erdogan z puče obviňuje. A nechyběla ani slova k tureckému referendu. „Turecká společnost je významně polarizována. Je rozdělena přibližně na dvě stejné části,“ sdělil Braun.

Co však Braun netušil, je to, zda bude mít Erdogan podporu ve znovuzavedení trestu smrti. „Je možné, že to bude schváleno," připustil.

Řeč byla i o samotném Erdoganovi. „Není sporu o tom, že Erdogan je islamista. Z přesvědčení a od samého začátku. V Turecku však neprovádí islamizaci, ale derepublikanizaci, což je demontáž ideí a ideologie Mustafy Atatürka,“ poznamenal pak také Braun. „Snaží se přesvědčit své voliče o tom, že obnovuje vlastně zašlý obraz osmanské říše, která měla vliv od Balkánu až na jih Arabského poloostrova. Jde o mocenské hry. Snaží se potlačit dlouholetého nepřítele, což je ta Strana kurdských pracujících PKK, která operuje dnes již daleko víc v Iráku než v Turecku, snaží se potlačit kurdské milice,“ dodal.

Závěrem pak Braun uvedl své názory ke vztahu Turecka a Evropské unie. Turecko o vstup do EU usiluje již dlouhá léta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…