Istanbulská úmluva by měla projít vládou do sněmovny. Jen hysterie a lži, vzkázal jejím odpůrcům topkař

10.06.2023 17:57 | Ze sítí

V Česku se schyluje k vládnímu projednání Istanbulské úmluvy Rady Evropy a z vlády zaznívá, že text úmluvy zřejmě vláda v příštím týdnu předloží k posouzení Parlamentu. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové je úmluva pro mnohé lidi kontroverzní jen proto, že se jí říká „Istanbulská“. „Vytvořil se kolem ní příběh o tom, že zasahuje do rodinného života nebo ohrožuje české tradice a kulturu,“ uvedla pro SeznamZprávy.cz. „Pouze lži o zákazu Velikonoc a hysterie okolo genderů,“ pustil se do jejích odpůrců také poslanec TOP 09 Michal Zuna. Racionální argumenty proti ratifikaci prý zatím neslyšel.

Istanbulská úmluva by měla projít vládou do sněmovny. Jen hysterie a lži, vzkázal jejím odpůrcům topkař
Foto: TOP 09.cz
Popisek: Poslanec Michal Zuna (TOP 09)

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29696 lidí
Vládní kabinet by měl ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám, tzv. Istanbulskou úmluvu, projednat na zasedání 14. června a následně jednání ohledně Úmluvy přesunout mezi poslance.  

Úmluva, k jejímuž přistoupení se Česko zavázalo v roce 2016, kdy ji odsouhlasil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), již sklidila kladné stanovisko od prezidenta Petra Pavla. „Jsme jedním z posledních států Evropy, který se k Istanbulské úmluvě nezavázal,“ uvedl prezident s tím, že nevidí „jediný skutečný důvod, proč bychom to neměli udělat“.

Mezi zeměmi, které Istanbulskou úmluvu zatím neratifikovaly, je kromě Česka také Slovensko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko nebo Maďarsko. Turecko od úmluvy Rady Evropy nazvané podle tureckého města, kde byla v roce 2011 poprvé otevřena k podpisu, odstoupilo v roce 2021. Uvedené země k neprodlenému podpisu již vyzvala Evropská komise či plénum Evropského parlamentu.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková pro Seznam Zprávy uvedla, že pokud bychom Istanbulskou úmluvu neratifikovali, pak bychom se dle ní „postavili vedle Turecka, Ruska nebo Ázerbájdžánu“.

„Zdá se mi absurdní, že v zemi, která byla mezi prvními, jež umožnily ženám volit, se v roce 2023 dohadujeme o tom, zda ratifikovat dokument, jehož předmětem je v důsledku rovné postavení žen a mužů,“ doplnila. Míní, že mnozí lidé považují úmluvu za značně kontroverzní, jelikož se jí říká „Istanbulská“. „Vytvořil se kolem ní příběh o tom, že zasahuje do rodinného života nebo ohrožuje české tradice a kulturu,“ podotkla.

Poslanec TOP 09 a člen podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Michal Zuna se k ní připojil a Istanbulskou úmluvu podpořil. Dle něj bude „zásadním posunem“ společenského vnímání přípustnosti násilných činů, který v praxi pomůže ukončit jejich bagatelizaci.

Že je problémem pasáž týkající se „genderu“ a „genderově podmíněnému násilí na ženách“ si nemyslí, racionální argumenty proti ratifikaci prý zatím neslyšel. „Pouze lži o zákazu Velikonoc a hysterii okolo genderů. Beru je jako důvod pro osvětu, ale určitě ne jako důvod shodit ze stolu dokument, který v reálu konečně zlepší postavení obětí. Úmluva je součástí civilizovaného světa, kam Česká republika patří, a není důvod s ratifikací otálet,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Šimáčková Laurenčíková také uvedla, že věří, že kabinet na některém z nejbližších zasedání souhlas s ratifikací vysloví. Premiér Petra Fiala či ministr spravedlnosti Pavel Blažek (oba ODS) dodávají, že očekávají, že ve středu vláda rozhodne o projednání Istanbulské úmluvy v Poslanecké sněmovně.

Premiér uprostřed května připomenul, že ministerstvo spravedlnosti navrhlo vládě buď schválit úmluvu s návrhem na její ratifikaci Parlamentem, nebo projednávání odložit do příštího roku, případně proces ratifikace zastavit. „Můj osobní názor je, že by bylo výhodnější a správnější a spravedlivější, aby měli šanci se vyjádřit všichni poslanci, takže si myslím, že bychom měli istanbulskou smlouvu předložit skutečně k rozhodnutí Parlamentu,“ vyjádřil se Fiala podle ČTK.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pak sdílel, že v oblasti sexuálního násilí chystá předložit dvě varianty řešení trestního postihu nesouhlasného pohlavního styku v trestním zákoně, včetně stanovení zákonného věku určujícího stav bezbrannosti u dětí. „Vše projednám se zástupci všech poslaneckých frakcí 27. 6. ve Sněmovně. Pokud jde o tzv. Istanbulskou úmluvu, předpokládám, že ji vláda projedná 14. 6. Lze předpokládat, že vláda propustí tuto Úmluvu do dalšího projednávání do Sněmovny,“ vyjádřil se Blažek.

Šimáčková Laurenčíková míní, že dokument přes české zákonodárce projde. „Jsem také ráda, že ratifikaci úmluvy podporuje i pan prezident a v závěrečné fázi tudíž nehrozí další zdržení,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Istanbulská úmluva , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 10.06.2023 18:43:43
je institucionalizace souhrnu zlých a nenávistných ideologií ve prospěch tak zvaného vyššího dobra. Nejde o nic jiného, než o do extrému dotaženou ideologii typu BLM, MeToo či jakékoliv jiné formy rasismu (v dnešním slova smyslu). Lidé, kteří podpoří to, aby se proti většinové vůli občanů stala součástí našeho právního systému, by měli skončit v pekle. Istanbulská úmluva kromě jiného totiž říká, že muži jsou z kulturních a historických důvodů násilníci. Je zde oficializováno feministické a genderové ideologické šílenství. Současně se zavádí povinnost implementace těchto a jiných zvrácených ideologických opatření do právního řádu jednotlivých zemí, a to včetně povinnosti vymývat mozky dětem ve vzdělávacích ústavech i mimo ně a zavádění drakonických trestů, přičemž dopředu označený viník musí prokázat svou nevinu. Na to vše bude ze zákona dohlížet 'mezinárodní kontrolní systém' ve smyslu norského Barnevernetu, který dává neakceptovatelné pravomoci do rukou i různým militantním (ne)ziskovkám, jako například 'české ženské lobby' a jim podobným, a to včetně odebírání dětí a který těmto 'kontrolorům' dokonce uděluje všeobecnou doživotní imunitu. A jestli někdo říká něco jiného, tak úmyslně šíří lži a polopravdy zabalené do goebelsovské propagandy. Kdo chce, ten si texty dohledá.

|  14 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …