Ištvan je škůdce, bouřila ODS ve sněmovně kvůli obvinění Nečase. A to nebylo vše

12.02.2014 13:02

Předseda ODS Petr Fiala se vyjádřil k obvinění expremiéra Petra Nečase z podplácení v kauze trafik pro rebely z ODS. Podle něj nejde o korupci ani Nečase, ale jde o demokratický politický systém. Fiala obvinění považuje za pokus kriminalizovat politické jednání. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek nazval vrchního státního zástupce z Olomouce Ivo Ištvana škůdcem demokracie.

Ištvan je škůdce, bouřila ODS ve sněmovně kvůli obvinění Nečase. A to nebylo vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Co říci k obviněnému Petru Nečasovi?

hlasovalo: 16191 lidí

Fiala zdůraznil, že dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky. „Nemusí se nám to líbit, ale je to správné,“ tvrdí šéf ODS.

Nelze dělat experimenty na lidech

„Tohle je chvíle připomenout si větu Winstona Churchilla. Liberální demokracie je ten nejhorší způsob vlády, jaký známe, až na to, že ne nemáme žádný lepší,“ citoval Fiala.
Podle něj je obvinění Nečase pokusem o kriminalizaci politického jednání. „Nelze obvinit bývalého premiéra a dělat experimenty na lidech, abychom nalezli odpovědi na otázky celospolečenského významu,“ míní Fiala.

Ištvan se stal škůdcem demokracie

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek si poté vzal slovo a prohlásil, že Ištván prokázal absolutní neznalost práva, demokracie, dělby moci. „Myslíme si, že ministryně spravedlnosti by se měla okamžitě zabývat personální situací na vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Protože pan Ištvan se stal škůdcem demokracie,“ prohlásil Blažek.

„Vinit Nečase osobně považuji za naprosto skandální,“ řekl Blažek a pokračoval: „Orgány důrazně manipulovaly celou českou veřejností i politickou scénou. Ani my jsme tehdy pořádně nevěděli, o co tam jde. Obvinění byli nesmyslně a nezákonně dáni do vazby a nebylo možné se dozvědět podstatu kauzy.“

Proč není stíhán Zeman za jmenování Rusnoka do bankovní rady?

Poslanec Marek Benda vzhledem k obvinění Nečase poukázal na fakt, že on sám by musel být obviněn několikrát. „A jak to, že není stíhán prezident Zeman a jeho expremiér Rusnok, který byl jmenován do bankovní rady?“ zeptal se.

ODS připravuje ústavní stížnost na vyhlášku od exministryně Benešové

Benda naznačil, že s obviněním Nečase se čekalo, až vejde v platnost vyhláška od bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta umožňuje, aby si vrchní státní zastupitelství ponechalo rozdělanou kauzu, kterou by jinak muselo postoupit na jiné zastupitelství.

ODS takovou vyhlášku považuje za nezákonnou a hodlá proti ní podat ústavní stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…