Ištvan končí. Připomeňte si jeho nejslavnější případ s Nečasem

05.03.2022 8:00

Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce v Olomouci, který stál za zásahem na Úřadu vlády ČR proti kabinetu Petra Nečase, po dlouhých 25 letech končí na svém olomouckém působišti. O jeho odchodu se spekulovalo od chvíle, kdy se ministrem spravedlnosti znovu stal Pavel Blažek (ODS).

Ištvan končí. Připomeňte si jeho nejslavnější případ s Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Na stránkách Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se lze dočíst, že Ivo Ištvan ke 31. březnu tohoto roku po 25 letech končí ve své funkci. Už 11. února požádal o přeložení. 16. února ministr spravedlnosti Pavel Blažek jeho žádosti vyhověl. Ištvan se přesune na Nejvyšší státní zastupitelství, kde bude působit jako státní zástupce.

„Důvodem odchodu JUDr. Ivo Ištvana z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci je jeho přesvědčení, že v době přípravy avizované novely zákona o státním zastupitelství je pro veřejnou žalobu důležité, aby v čele Vrchního státního zastupitelství v Olomouci stál nikoli už pouze dosluhující vedoucí státní zástupce, ale respektovaná osobnost s plnohodnotným funkčním mandátem,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Ištvan začal svou kariéru státního zástupce, resp. tehdy ještě prokurátora, v roce 1989 v Brně.

O konci Ivo Ištvana v Olomouci se spekulovalo od návratu Pavla Blažka na post ministra spravedlnosti. Blažek se nikdy netajil tím, že tak dlouhé působení Ištvana na vysokém postu na olomouckém vrchním státním zastupitelství považuje za nestandardní.

Ivo Ištvan hrál jako vrchní státní zástupce v Olomouci klíčovou roli v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové. Tato kauza vedla k pádu vlády Petra Nečase, po kterém se na politické výsluní dostal Andrej Babiš (ANO). Nejprve jako ministr financí a posléze jako premiér. Osmiletá vládní éra Andreje Babiše skončila až po volbách v říjnu 2021, kdy volby vyhrál lídr pravicové koalice SPOLU Petr Fiala. Fiala byl ministrem školství ve vládě Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …