Ištvane a Šlachto, my vám ty papíry nedáme. Zničíme je, zní zcela vážně ze sněmovny

20.08.2013 12:47

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) by nemusel dostat požadované výpisy o pohybu poslanců a jejich návštěvách ve sněmovně v posledních měsících loňského roku. Podle zjištění deníku Právo řada poslanců přemýšlí, jak urychlit skartaci požadovaných dokumentů.

Ištvane a Šlachto, my vám ty papíry nedáme. Zničíme je, zní zcela vážně ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Poslanecká komise pro práci kanceláře pověřila kancelář sněmovny, aby nastavila směrnici tak, aby s koncem volebního období byly potřebné dokumenty skartovány. Potvrdila to členka komise Milada Halíková (KSČM).

Komise poslanců by se teoreticky mohla sejít i po rozpuštění sněmovny

„Nová směrnice by řekla, že veškeré údaje se uchovávají po celou délku volebního období, případně by se jednalo o zkrácení této lhůty. Rozhodně by nemělo jít o její prodloužení,“ uvedla.

Pokud se ale sněmovna rozpustí, členové komise se už nebudou moci sejít. Podle Halíkové by se ale členové měli ještě sejít a posoudit návrh na změnu směrnice.

Sněmovna se v případě úspěšného hlasování formálně rozpustí až v okamžiku podpisu usnesení prezidentem. Miloš Zeman se ovšem k podpisu dostane nejdřív v pátek.

První žádost policii nevyšla. Vypracovala proto konkrétnější požadavek

Žádost o vydání dokumentů od ÚOOZ je přitom ve sněmovně od července. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nechala dokument posoudit legislativou komory a požádala o vyjádření všechny kluby. Až na Věci veřejné všechny odmítly vydat policistům potřebné informace.

Němcová argumentuje, že by došlo k porušení osobnostních práv nezúčastněných osob. Požádala proto o bližší specifikaci osob, kterých se žádost týká.

Policie proto žádost přepracovala a hodlá ji do sněmovny poslat znovu. „Odpověď jsme obdrželi, teď ji analyzujeme. Budeme konkretizovat své požadavky a následně je zašleme zpět sněmovně,“ sdělil Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…