Ištvanův náměstek si stěžuje: Advokáti nám maří vyšetřování

05.05.2014 11:12

Policisté na základě žádostí státních zástupců stále častěji zabavují důkazy přímo u advokátů. Zatímco v roce 2012 policie prohledávala pět nemovitostí spjatých s advokáty, loni to už bylo 27 kanceláří nebo bytů. A za první čtyři měsíce letošního roku proběhlo 12 prohlídek.

Ištvanův náměstek si stěžuje: Advokáti nám maří vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Informují o tom dnešní Lidové noviny, podle nichž kriminalisté v posledních měsících hledali důkazy například v domě advokáta Tomáše Jindry, jehož jméno figurovalo v kauzách kolem Jany Nagyové, nyní Nečasové nebo u právníků lihového bosse Radka Březiny.

Větší tlak na advokáty podle listu souvisí s ofenzivnějším přístupem policie a s nástupem nové generace státních zástupců. Takový postup ale vyvolává napětí. Deník upozorňuje na to, že u domovních prohlídek advokátních kanceláří musí být přítomen zástupce České advokátní komory, který policii uděluje souhlas se zabavením důkazů. „Loni přitom v 17 kauzách odmítl vyšetřovatele pustit do listin, které chtěli zkoumat,“ napsal list.

Náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Iva Ištvana Pavel Komár pro noviny připustil, že takový postup výrazně komplikuje a zpomaluje vyšetřování.

Mezi policií a žalobci trvá i spor o to, co je to advokátní kancelář. Pokud policie chce zabavit důkazy v bytě advokáta, souhlas komory s tím podle státních zástupců nepotřebuje. Advokátní komora tvrdí opak. Jednoznačný výklad má dát až verdikt Nejvyššího soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

12:43 Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

Kdo může za válku na Ukrajině? Známý americký ekonom Jeffrey Sachs se domnívá, že nešlo o nevyprovok…