Itálie: Salvini kraluje. A bývalí kolegové? Ti zapláčou. Jasné údaje

17.08.2020 13:47

Twitterová stránka Europe Elects zveřejnila nejnovější volební průzkum týkající se Itálie. Česko čekají sněmovní volby již příští rok, Itálii čekají sněmovní volby až v roce 2023. Agentury přesto sledují zdejší nálady voličů. A jak to dopadlo? Trend je jasný. Liga Mattea Salviniho stále posiluje a vládní hnutí Pěti hvězd vytrvale padá.

Itálie: Salvini kraluje. A bývalí kolegové? Ti zapláčou. Jasné údaje
Foto: Salvini
Popisek: Italský ministr vnitra Matteo Salvini před davem podporovatelů

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11736 lidí

Když byl Matteo Salvini italským ministrem vnitra, tvrdě vystupoval proti migrantům přijíždějícím do EU. V posledních volbách získal Salvini s Ligou přes 17 procent hlasů. Momentálně mu průzkumy přiznávají podporu voličů přesahující 27,4 procenta. Zdá se tedy, že voliči oceňují Salviniho opoziční práci.

I přesto čelí Salvini ve své zemi trestnímu stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu coby ministr vnitra odmítl povolit vylodění migrantů z humanitární lodi Open Arms v italském přístavu, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Hnutí Pěti hvězd, které poslední volby vyhrálo se ziskem takřka 33 procent, se momentálně těší podpoře 14,5 procenta lidí. Nejsilnější vládní strana, která dříve se Salvinim sdílela vládní odpovědnost, tak zažívá tvrdý pád. Skoro stejného výsledku 14,7 % dosahuje i další protiimigrační strana „Bratři Itálie“.

Druhá vládní strana, italská sociální demokracie naopak lehce posiluje. Ve volbách dostala kolem 19 procent hlasů a teď socialistům vyjádřilo podporu 20,2 procenta občanů.

Příliš se nedaří ani Silvio Berlusconimu a jeho straně Forza Italia. Ta v posledních volbách získala 14 procent hlasů a nyní je na necelých 6 procentech. Setrvale na dně se na italské politické scéně nacházejí Zelení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…