Itálie: Wagnerovci mohou za nárůst migrantů u nás

14.03.2023 8:54

Situace u východoukrajinského města Bachmut má být i nadále složitá a v tuhých bojích má dle tvrzení obou stran konfliktu docházet ke značným ztrátám, a to jak na straně ruských jednotek, tak i u samotných obránců města. Zatímco velitel ukrajinských pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj shrnuje, že ruští wagnerovci útočí na jeho jednotky z několika směrů ve snaze prolomit obranu a postoupit do centrálních čtvrtí města, od žoldnéřů přicházejí zprávy, že čím blíže se dostávají k centru města, „tím jsou boje obtížnější“. Problémy mají wagnerovci činit i Itálii. Žádá o pomoc spojence NATO.

Itálie: Wagnerovci mohou za nárůst migrantů u nás
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí
V bitvě o Bachmut opět obě strany hlásily těžké ztráty a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské síly v posledních dnech od 6. března utrpěly ztrátu více než 1100 mrtvých a mnoho dalších bylo vážně zraněno. Ruské síly pak dle BBC měly za posledních 24 hodin ztráty Ukrajiny vyčíslit na více než 220 příslušníků ukrajinské armády. Přestože není možné tyto údaje jakkoli ověřit, je patrné, že je situace složitá.

Těžké ztráty v boji o město, která má dle analytiků jen malou strategickou hodnotu, tak pokračují, jelikož se mělo stát pro Rusko jakýmsi „ústředním bodem“ ve snaze o dlouho nezaznamenaný průlom, jež by mohl dát Kremlu nějaké alespoň nějaké pozitivní zprávy v rámci přiblížení se ruskému cíli ovládnout celou Doněckou oblast.

Ukrajinští velitelé, kteří na obranu města vyčlenili značné prostředky, dle BBC naproti tomu tvrdí, že jejich strategie má za cíl svázat ruské síly a zabránit Moskvě v dalších ofenzivách v nadcházejících měsících. Na to, že Rusko personálně u Bachmutu značně krvácí a nemá tak aktuálně dostatek sil, které by mohlo použít na jiné větší ofenzívy, upozornil i Zelenský ve výčtu údajných ruských ztrát, které mimo samotných zneškodněných útočníků má obsahovat dle něj i dalších 1500 ruských vojáků, kteří měli být zraněni natolik těžce, že se nebudou moci účastnit dalších bojových akcí.

Velitel ukrajinských pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj uvedl, že ruská žoldnéřská skupina Wagner útočí na jeho jednotky z několika směrů ve snaze prolomit obranu a postoupit do centrálních čtvrtí města.

„Wagnerovy útočné jednotky postupují z několika směrů, snaží se prolomit obranné pozice našich jednotek a přesunout se do centra města,“ uvedla ukrajinská armáda na ranním brífinku podle agentury Al-Džazíra. „V prudkých bojích způsobují naši obránci nepříteli značné ztráty,“ dodala.

Podle Ukrajinců se Rusům stále nedaří město zcela obklíčit a pokusy o jeho dobytí jsou nadále odráženy. „Všechny pokusy nepřítele o dobytí města jsou odráženy dělostřelectvem, tanky a dalšími palebnými prostředky,“ uvedl Syrský.

Ostatně tvrzení Ukrajiny v tomto vzácně podpořil i přímo šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin, jenž připustil, že jeho síly narážejí na rozhodný odpor, když se snaží získat kontrolu nad centrem města. „Situace v Bachmutu je složitá, velmi složitá. Nepřítel bojuje o každý metr,“ uvedl nedávno Prigožin v příspěvku na sociálních sítích a hovořil též o tom, že čím blíže se jeho jednotky dostávají k centru města, „tím jsou boje obtížnější, a tím více je tam dělostřelectva“. Ukrajinci dle něj „vrhají do boje nekonečné rezervy“.

Západní představitelé dle BBC odhadují, že v Bachmutu a jeho okolí bylo dosud zabito nebo zraněno 20 000 až 30 000 ruských vojáků.

Pomoci Ukrajině by při její obraně mohlo nasazení moderních zbraní a to, že již první ukrajinští vojáci tento týden podle CNN dokončí výcvik na španělských tancích Leopard 2A4. První skupina dle serveru zahrnuje 10 kompletních posádek a podpůrný personál, který tvoří celkem 55 vojáků.

O rizicích od wagnerovců se však zdaleka nehovoří pouze na Ukrajině, ale též v Itálii. Agentura Reuters upozorňuje, že italská vláda v pondělí uvedla, že za nárůstem počtu lodí s migranty, které se snaží překonat centrální Středomoří, stojí právě ruská žoldnéřská skupina Wagner. Zvýšení ilegální migrace do Evropy má být součástí strategie Moskvy, jež se chce pomstít zemím podporujícím Ukrajinu.

„Myslím, že nyní lze s jistotou říci, že exponenciální nárůst migračního fenoménu odplouvajícího od afrických břehů je v nemalé míře také součástí jasné strategie hybridní války, kterou divize Wagner realizuje s využitím své značné váhy v některých afrických zemích,“ uvedl v prohlášení ministr obrany Guido Crosetto a vyzval, aby spojenci v NATO pomohli Itálii čelit nárůstu příchozích migrantů.

Podle údajů ministerstva vnitra se letos do Itálie dostalo 20 000 lidí, zatímco ve stejném období roku 2022 jich bylo 6100.

„Nemáme ponětí, co se děje s migrační krizí, nezajímáme se o to,“ odvětil podle Reuters na obvinění Prigožin, jehož wagnerovci měli působit v Libyi, Mali a Středoafrické republice.

Deutsche Welle pak poukazuje, že mimo pokračující tuhé boje u Bachmutu, došlo i na diplomatický krok v podobě ruského souhlasu s prodloužením dohody o dodávkách obilí z černomořských zemí o dalších 60 dní. A to poté, co předtím naznačovalo, že by prodloužení mohlo zablokovat.

Dohodu, kterou zprostředkovala OSN a Turecko, podepsaly Rusko a Ukrajina poprvé v červenci loňského roku a která umožňuje přepravu ukrajinského zemědělského zboží přes Černé moře na světový trh. V listopadu byla prodloužena o 120 dní. Pondělní prodloužení, jen několik dní před jejím vypršením 18. března, bylo pouze poloviční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…