Itálie přitvrzuje proti pašerákům. Meloniová vytáhla chlapíka od Salviniho

06.11.2022 16:57

Krátce poté, co se nová pravicová premiérka Georgia Meloniová chopila moci, poslala vzkaz dalším zemím EU. Vyzvala je, aby se postaraly o uprchlíky a migranty mířící k italským břehům. Ministrem vnitra v jejím kabinetu je muž, jenž v resortu působil už za Mattea Salviniho a který se jako ministr vnitra z let 2018 až 2019 vyjadřoval k migrační krizi poměrně ostře. I Meloniová dává najevo, co si myslí. Lodím neziskových organizací, které uprchlíky přivážejí, uzavřela přístavy.

Itálie přitvrzuje proti pašerákům. Meloniová vytáhla chlapíka od Salviniho
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Zdá se, že nová vláda Georgii Meloniové bude v politice vůči migrantům podobně přísná, jako byla italská vláda, jejíž součástí byl i někdejší ministr vnitra Matteo Salvini. Meloniová oznámila, že se italská vláda postará jen o ženy a děti z lodí neziskových organizací, a dala najevo, že o migranty – muže by se měly postarat jiné země.

Organizace Humanity 1, kterou provozuje německá charitativní organizace SOS Humanity, podle serveru arabské televize Al-Džazíra uvedla, že jí italské úřady dovolily připlout do přístavu Catania vylodit nezletilé a lidi, kteří potřebují lékařskou pomoc, ale zdraví muži prý museli zůstat na palubě.

„Jediný italský černošský zákonodárce v dolní komoře, Aboubakar Soumahoro, se setkal s Humanity 1 v přístavu Catania a odsoudil vládní uzavření přístavů pro lodě nevládních organizací (NGO) jako ‚ostudu‘,“ uvedl k tématu server.

Na rozhodnutí o tom, co se stane s takřka 900 uprchlíky a migranty, které převážejí, čeká také norská loď Geo Barents, německá Rise Above a loď neziskové organizace SOS Mediterranee nazvaná Ocean Viking.

Britská BBC připomněla, že podle údajů OSN připlulo od začátku roku k pobřeží Itálie na 85 tisíc migrantů a uprchlíků.

Mnoho migrantů vyplouvá na malých člunech a během cesty je zachraňují charitativní plavidla. Z lodi Humanity 1 jich vystoupilo na 144, šlo o nemocné, nezletilé či ženy. 35 starším mužům však bylo nařízeno, že musejí pomoc hledat jinde. Nejlépe v zemích, pod jejichž vlajkami lodě plují.

Neziskové organizace upozorňují, že bránit lidem zachráněným na moři ve vylodění na italský břeh je v rozporu s mezinárodním právem, ale italská premiérka Meloniová oponuje, že musí zarazit nelegální migraci přes Středozemní moře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…