Ivan Bartoš jel. Drzost starých komunistů. Zavřít Schengen? Slova pro Babiše

25.08.2021 20:34

Předseda Pirátů a lídr koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do sněmovních voleb Ivan Bartoš griluje na sociální síti premiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho dnešní slova o tom, že „Schengen není funkční“, akorát tím podle něj taktizuje kvůli voličům před říjnovými volbami. Naopak upozorňuje, že rozpad schengenského prostoru by pro naši zemi znamenal nevyčíslitelné ekonomické i lidské ztráty.

Ivan Bartoš jel. Drzost starých komunistů. Zavřít Schengen? Slova pro Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Předseda vlády Andrej Babiš byl na názor týkající se smyslu podstaty samotného schengenského prostoru dotazován při středeční první debatě Deníku, ve které se proti němu postavili například lídři opozičních stran – šéf ODS Petr Fiala a šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

Premiér dostal otázku, zda by dal přednost státním hranicím nebo schengenskému prostoru, pokud by byl nucen si z těchto dvou možností vybrat. Odpověď přišla bez dlouhého rozmýšlení: „Naši hranici, Schengen není funkční,“ konstatoval promptně Andrej Babiš.

Babišovi rivalové se začali nevěřícně chytat za hlavu, že takový názor plyne právě z úst premiéra, který má své podnikatelské zájmy právě v zemích EU, a Schengen tak přirozeně podporuje.

Schengenský prostor funguje už od roku 1995, je označením pro území 26 evropských států (zemí schengenské dohody, zkráceně zemí Schengenu), na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž musejí projít hraniční kontrolou.

Bartoš, který se debaty účastnil, pak reakci na Babišův výrok rozvinul na socální síti Twitter s tím, že premiér inklinuje k totalitnímu režimu. „‚Schengen není funkční.‘ Tato slova padla z úst pana premiéra Babiše během dnešní debaty pro Deník. Čeho jsme se to 30 let po revoluci dočkali? Staří komunisté opět naznačují, že by si ze všeho nejvíc přáli zavřené hranice, fronty, nesvobodu. Je to drzost,“ hrozil se ve svém tweetu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V dalším svém postu sdílel Bartoš přesvědčení, že je v bytostném zájmu Česka, aby mezi evropskými státy zůstal zachován volný pohyb osob a zboží. „Uzavření našich hranic se sousedy, či snad úplný rozpad schengenského prostoru by pro naši zemi znamenal nevyčíslitelné ekonomické i lidské ztráty,“ upozornil předseda Pirátů.

V následné diskusi připomněl, že Babišova slova nekorespondují s jeho postojem vůči migraci, její další vlna souvisí právě se současnou krizí Afghánistánu, odkud lidé prchají, aby si zachránili život před hnutím Tálibán, jež se po vyklizení amerických pozic území zmocnilo. Otázky migrace jsou podle něj společná evropská otázka. Babiš se podle něj se svým jednáním kvůli blížícím se sněmovním volbám snaží získat voliče hnutí SPD.

Řada lidí se pod Bartošovým příspěvkem o funkčnosti Schengenu začala dohadovat. „Tak jestli má ‚Schengen‘ znamenat, že ilegální imigrant zaregistrovaný kdesi v EU čekající na vyřízení azylového řízení si bude volně trajdat/žebrat/obohacovat se, kde ho po Evropě zrovna napadne ... tak to ať se raději na hranici ten ‚pípací kontrolní boxík‘ postaví...,“ napsal uživatel Plexik.

„Ne, to třeba znamená, že se zboží přepravuje po Evropě a není zatíženo clem. Zbytečně nečeká v kolonách na hranicích a z vás vypadne taková p-čovina,“ kontroval jeho slovům přispěvatel do diskuse vystupující jako Sikute, podle kterého v případě Schengenu užitek převažuje nad rizikem.

Jiní se utrhli přímo na Bartoše: „Zase žvatláš blbosti a lžeš, ty novodobý komunisto. A ty to víš,“ zlobil se Pavel_Ve, který zřejmě narážel na fakt, že Babiš později do médií řekl, že jeho odpověď vycházela pouze z toho, že si musel vybrat jednu ze dvou zmíněných variant, nikoliv proto, že by se o zánik Schengenu zasazoval.

Konec Schengenu také není v oficiálním zájmu české zahraniční politiky, ta nehodlá nic měnit na tom, aby vnitřní hranice v rámci Schengenu zůstaly i nadále průchodné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…