Ivan Gabal jednal o možnosti snížit počet ruských diplomatů v Praze až na nulu. A výsledek?

07.04.2018 17:10

Někdejší poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal má za to, že Rusko dostalo od Západu facku. Ještě když byl členem dolní komory Parlamentu, navrhoval v zájmu bezpečnosti České republiky snížit počet ruských diplomatů v Praze. Dokonce až na nulu. Podle Gabala to stojí za úvahu už proto, že si Rusové v poslední době stále víc dovolují. Západ chabě reagoval na okupaci Krymu a teď na to prý doplácí. V českém případě je to o to horší, že své vlastní zemi škodí prezident Miloš Zeman. Ránu od Gabala dostal i Babiš.

Ivan Gabal jednal o možnosti snížit počet ruských diplomatů v Praze až na nulu. A výsledek?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Sociolog Ivan Gabal je považován za jednoho z mužů, který si udržuje přehled v otázkách bezpečnosti České republiky. V minulém volebním období věnoval otázkám bezpečnosti velkou pozornost. Teď oceňuje, že Česko ve shodě se svými spojenci vyhostilo tři ruské diplomaty z našeho území. Šlo o důležité gesto učiněné v reakci na otravu někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala.

„Byl to správný krok v podpoře společné politiky Západu, zřejmě učiněný přímo na summitu EU. Uvidíme ještě dost zákrutů v objasňování útoku. Zdá se mi ale, že Západu nějak došla s Ruskem trpělivost. Útok chemickou zbraní byla poslední kapka. A Britové to zažívají podruhé – v minulosti v případě radiačního útoku na Litviněnka, kde jsou jeho původci už odhaleni a jeden z nich dokonce sedí v Dumě,“ podotkl Gabal s odkazem na ruský parlament v rozhovoru pro Respekt.cz

„Připočtěme ruskou válku na Ukrajině, sestřelení 270 nevinných civilního letu MH-17 Ruskem podporovanými teroristy a profesionální posádkou systému Buk, opakované útoky chemickými zbraněmi v Sýrii, kde Rusko chrání Bašára Asada, vraždy Borise Němcova i novinářů, zavření hlavního volebního konkurenta, zasahování do voleb v západních zemích. Je toho hodně, co už Rusko napáchalo. Stejně si ale myslím, že Západ měl reagovat podstatně dřív," dodal někdejší zákonodárce za KDU-ČSL.

Někdejší politik má za to, že Rusko dostalo od Západu facku a Rusové žijící na Západě to vidí. Podle Gabala se asi musí cítit zvláštně, když musí mlčet k zabíjení ruských zběhů. Skripal byl ruským agentem, který však v 90. letech minulého století předával citlivé informace Britům. Když navíc Rusové vidí, s jakými problémy se v porovnání se Západem potýkají jejich zdravotnictví, školství a doprava, musí se cítit ještě zvláštněji.

Pravdou je, že se těžko podaří s absolutní jistotou prokázat, že za útokem na Skripala stál ruský stát. Prověřování celé kauzy může zabrat celé roky, stejně jako sestřelení letu MH-17 nad Ukrajinou. U letu MH-17 na to Rusové spoléhali a budou na to spoléhat i v případě Sergeje Skripala.

„Rusové si dnes dovolují tolik, protože Západ nereagoval dost razantně a včas na vojenskou okupaci Krymu, napadení Ukrajiny a další excesy, a to včetně nás. Vzpomeňme si, jak nám samým dlouho trvalo, než jsme se v situaci zorientovali a vůbec se dokázali doma shodnout, co se děje – včetně rozprav nad ruskými dezinformacemi. S jídlem Kremlu vždycky rostla chuť. Vědí, že stojí proti zemím, kde je dodržení práva, justičních, ale i parlamentních a ústavních postupů klíčem výkonu moci. Takový stav Rusko doma nezná, zato ho umí u druhých vrchovatě zneužívat. Viz nevydání Litviněnkových vrahů, a naopak jejich protiprávní ochrana a ocenění Kremlem,“ uvedl v rozhovoru Gabal.

V zájmu České republiky by podle Gabala bylo potřeba radikálně snížit počet ruských diplomatů. Žádný jiný stát u nás nemá tak početné diplomatické zastoupení, ani kdyby se sečetly pracovníci několika států, nedostaneme se k počtu lidí pracujících na ruské ambasádě.

„Po veřejném otevření předimenzovanosti ruské ambasády jsem začal konzultacemi názorů seniorních českých diplomatů na možnost jednat s Ruskem o jednostranném snížení a případně i radikální nulové variantě. A byl jsem překvapený, kolik z nich mi řeklo, že by do toho šli, protože jde o zájem národní bezpečnosti,“ uvedl Gabal.  

„Potom jsem konzultoval odpovědné instituce a aktéry, kde se ukázalo, že jakmile začne jít o politické nebo institucionální zájmy včetně zájmů národní bezpečnosti, odvahy a ofenzivní politiky citelně ubývá. Měl jsem ve věci i tichou podporu vedení KDU a poslaneckého klubu, ale na koaliční akci to rozhodně nebylo. Parlament by měl být v těchto věcech důslednější. Nám chyběl jasný koaliční mechanismus pro zahraniční i bezpečnostní politiku. I dnes to považuji za vážnou chybu,“ zdůraznil.

Došlo to až tak daleko, že Rusové prohlásili, že novičok použitý k otravě Skripala mohl pocházet z České republiky. Na to jsme podle Gabala měli jasně zareagovat a požadovat po Ruské federaci omluvu. A pokud by omluva nepřišla, měli jsme prý zvážit vyhlášení sankcí. To se však nestalo. Místo toho dal prý prezident Miloš Zeman ránu vlastní zemi, když pověřil Bezpečnostní informační službu, aby pátrala po tom, zda se mohl v minulosti nacházet novičok na českém území.   

Ale pokud jde o bezpečnost České republiky, podle Gabala bychom se měli zajímat nejen o situaci v Rusku, ale také o situaci v Africe. Zvláště v situaci, kdy Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa couvají z řešení světových problémů, se Evropa musí zajímat o to, co se děje v Africe. Musí se snažit stabilizovat situaci na tomto kontinentu. Pokud se nepokusíme Afriku stabilizovat, tak se jednoho dne občané Afriky pokusí v obrovském počtu přesunout do Evropy.

Pravicové strany se nesmějí divit, že jim klesají preference

Nakonec Gabal přidal pár slov i k sestavování vlády v Česku. Nelíbí se mu, že pravicové strany se v této situaci chovají příliš pasivně a neprezentují svůj vlastní program. A když lidem nenabízejí alternativu, nemohou se divit, že jim klesají preference.

„Andrej Babiš dělá politiku metodou íránských ajatolláhů. Napřed vyvolá a vytvoří chaos a bezmála válečný stav, zakryje svůj vlastní původ a v panujícím chaosu začne posouvat svoje figurky do celkově silnější a aktivnější pozice. V té se ostatní, spoluhráči i protihráči, neorientují a brání jen svůj úzký perimetr šachovnice. Je to nesmírně náročná a nesmírně riziková metoda vládnutí,“ varoval před Babišem Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…