Ivan Hoffman: Migrace existovala vždy. Ale vždy jako problém

24.06.2023 18:55 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Migrant je mixem vetřelce s bližním v nouzi. Je cizincem, kterému je třeba pomoci a před kterým je třeba se mít na pozoru, říká k aktuálnímu tématu migrace pro ParlamentníListy.cz publicista Ivan Hoffman.

Ivan Hoffman: Migrace existovala vždy. Ale vždy jako problém
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Migrace je problém. Je to vlastně mix problémů, a proto nemá jednoduché řešení. Migrace je důsledkem problémů v zemi, ze které se utíká, a současně je příčinou problémů v zemi, do které se utíká. Solidarita s člověkem na útěku je stejně přirozená, jako sebeobrana před nevítaným hostem. Migrant je mixem vetřelce s bližním v nouzi. Je cizincem, kterému je třeba pomoci a před kterým je třeba se mít na pozoru. Vidět v migrantech výhradně vetřelce je cynické, vidět v nich výhradně nebožáky je naivní.

Politické rozhodnutí akceptovat nelegální, respektive spontánní migraci, vycházelo z předpokladu, že se uprchlíky podaří integrovat a vděční příchozí že budou pro společnost přínosem. Tento předpoklad byl ale v rozporu s minulou zkušeností a nepřekvapuje, že se nenaplnil. Evropa dnes neřeší, co udělat pro migranty, ale co udělat s migranty. Nedokáže je integrovat, ani se jich zbavit. Jakmile koncentrace cizinců vyústí ve vytváření paralelní společnosti, která není kompatibilní s původní komunitou, jedná se o nezvládnutou migraci, spojenou zpravidla s kriminalitou.

Reakcí na nezvládnutou masovou migraci je idea povinné solidarity už ne s migranty, ale se zeměmi, které se migrantů, které nelze integrovat, potřebují zbavit. Je jasné, že se nechystá redistribuce migračních přínosů, ale migrační zátěže a povinnou solidaritou že se problém nevyřeší, ale pouze rovnoměrně rozloží na všechny. Tedy i na ty, kteří ho nezpůsobili a dokonce předem avizovali, že k němu zákonitě dojde.

K migraci, na které spolupracují humanitární neziskovky s pašeráky lidí, se přidružil proud uprchlíků z Ukrajiny. I v jejich případě politici prezentují migrační vlnu jako příležitost ukázat dobré srdce a současně na pomoci lidem v nouzi zištně vydělat. Mezi řádky se přitom naznačuje, že na rozdíl od nábožensky a kulturně „problematických“ Arabů či Afričanů, jsou Ukrajinci „naši“.

Migraci Ukrajinců před Rusy předcházela migrace Ukrajinců před Ukrajinci. Zemi pověstnou všudypřítomnou korupcí, politickou nestabilitou, nacionálním radikalismem a špatně placenou prací opouštěli lidé, kteří hledali obživu na Západě, anebo bezpečí v Rusku. K dosavadním důvodům, které nepominuly, přibyla válka. Evropa je solidární s Ukrajinci, kterým se nechce umřít na frontě, a vyhýbají se odvodu. Z jedné strany Ukrajince vyzbrojujeme a cvičíme proti Rusku, z druhé strany soucítíme s Ukrajinci, kterým doma hrozí, že je politici pošlou proti Rusům na smrt.

Solidaritu s ukrajinskými uprchlíky oslabuje nastupující ekonomická krize, inflace a postupující rozklad státu. S klesající životní úrovní klesá i ochota dělit se o chléb, lékaře a střechu nad hlavou s cizinci. Navíc, když hlavním motivem solidarity s Ukrajincem je nenávist k Rusovi. Snaha politiků prodat občanům masovou migraci jako něco správného, rozumného a výhodného, pravidelně koliduje s realitou, ve které zjišťujeme, že je to přesně naopak… Migrace existovala vždy. Ale vždy jako problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vypadá to, jako řízená debilizace národa. Bílé, přirozeně inteligentní národy, se napančují a výsledek bude průměrné IQ, někde na osmdesáti., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 24.06.2023 19:07:34
Doženeme USA. Tam už má víc, než čtyřicet procent dospělé populace, problém s matematikou a čtením...

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…