Ivo Rittig a pád Topolánka. Z deníku vězněného šéfa špitálu Dbalého, který prý užíval ,,koks", vypadly další zajímavosti

16.10.2014 8:47

Deník bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého je pro vyšetřovatele „pokladem“, který jim může umožnit dostat se na kobylku nejen momentálně ve vazbě drženému exřediteli, ale i dalším osobám, včetně těch, na které mají vyšetřovatelé spadeno již dlouho. Včetně Ivo Rittiga.

Ivo Rittig a pád Topolánka. Z deníku vězněného šéfa špitálu Dbalého, který prý užíval ,,koks", vypadly další zajímavosti
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Pečlivé zápisky o „obchodních“ jednáních, které si Dbalý vedl, totiž ukazují, že nemocniční šéf, za kterým mají podle vyšetřovatelů jít milionové úplatky, měl k neblaze proslulému pražskému podnikateli blíže, než si všichni mysleli.

Jen v letech 2008 - 2010 se o „Ivovi“ píše v Dbalého zápiscích minimálně desetkrát. Měli se scházet například v legendárním pražském hotelu Ventano, který Rittigovi patřil a do jehož luxusních apartmánů situoval své schůzky. Další zápisky třeba prozrazují: „V kanceláři meet s Ivo Rittigem - témata: jeho podpora, digitalizace."

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Lidové noviny připomínají, že o spojení Rittiga s podivnými peněžními transakcemi v Nemocnici Na Homolce se spekuluje již od roku 2012, kdy na ně poprvé upozornil Nadační fond proti korupci. „Je tak stále více a více očividné, že dlouhé prsty lobbisty, stíhaného kvůli vysávání dopravního podniku či petrochemické firmy Oleo Chemical, dosáhly přes právníky z kanceláře MSB Legal (dříve Šachta&Partners) i na řadu tendrů Nemocnice Na Homolce,“ píše deník.

Rittig měl podle LN aktivně zasahovat do Dbalého ředitelování Homolky. Jeden ze zápisků ředitele má prý naznačovat spojení obou značně expresivně: „Padá Topolánkova vláda. Večer telefonicky s Ivo Rittigem - je poslední možnost to vyřešit, už to koliduje s jejich obchodními zájmy, měl bych si uvědomit, že už to není fakt žádná prdel a že mi možná jde o život,“ objevilo se v Dbalého zápiscích v březnu 2009. O tři týdny později už měli být oba klidnější, a tak mohla být odeslána „message Šnajdrovi“ (Marku Šnajdrovi, tehdejšímu náměstkovi ministra zdravotnictví - pozn. LN).

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Lze se dočíst i o sporech, které oba pánové měli. Jednou se prý pohádal s Davidem Michalem, advokátem z MSB Legal, kanceláře zastupující Dbalého i Rittiga. „Ivovi to bude prakticky nesdělitelné,“ měl se vyjádřit advokát.

Třísetstránkový memoárový dokument, který policisté objevili při domovní prohlídce v Dbalého počítači, obsahuje kompletní záznamy o jeho schůzkách. Kromě toho se v něm například doznává, že si za milionové úplatky kupoval kokain, který posléze užíval. Sám Dbalý se hájí, že se ve skutečnosti jednalo o jeho poznámky k chystané knize a jedná se o fikci.

Exkluzivní ukázky z Dbalého deníku, které přinesly ParlamentníListy.cz, najdete ZDE

Ivo Rittig stále prohlašuje, že Dbalého zná pouze společensky. „Nikdy mi žádné raporty nenosil,“ citují podnikatele Lidové noviny. Podobně hovoří i advokát Michal, podle kterého s Dbalým komunikoval jen o věcech, v nichž MSB Legal ředitele či nemocnici oficiálně zastupovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …