Ivo Valenta a Ladislav Faktor posílí senátní klub ODS

23.10.2018 15:20

Českou politikou v posledních dnech hýbe otázka, kdo bude mít nejsilnější senátní klub, a tím pádem i právo na post předsedy horní parlamentní komory. Situace se po říjnových volbách, které obměnily třetinu senátorů, vyvinula tak, že na nejsilnější klub mohou pomýšlet ODS i hnutí STAN, které dokázalo do svého klubu přetáhnout množství senátorů kandidujících jako „nezávislí“.

Ivo Valenta a Ladislav Faktor posílí senátní klub ODS
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor za Slovácko Ivo Valenta

Hnutí STAN již v minulém týdnu představilo posily v podobě senátorů Jiřího Drahoše, Marka Hilšera, Mikuláše Beka a Aleny Dernerové.

Občanská demokratická strana se rozhodla zareagovat až po víkendu. V úterý odpoledne uspořádala v Senátu tiskovou konferenci, na které představila vlastní „posily“ senátorského klubu.

Těsně před brífinkem v senátním tiskovém centru se navíc novináři dozvěděli, že senátorský klub STAN neposílí Pavel Fischer, který zůstane nezařazený. Šance ODS na nejpočetnější klub tím opět o něco stouply. Před tiskovou konferencí tak měl senátorský klub Starostů a nezávislých 18 potvrzených členů. ODS 16 a čekalo se, kolik „přírůstků“ ohlásí. 

Pozice nejsilnějšího senátorského klubu je důležitá s ohledem na nového předsedu horní komory, který nahradí dosavadního předsedu Milana Štěcha. ODS již dříve avizovala, že jejím favoritem je dlouholetý místopředseda Senátu Jaroslav Kubera. Hnutí STAN naproti tomu požaduje, aby předseda Senátu byl „protiváhou proruského Hradu“, a jeho předseda Petr Gazdík o víkendu natvrdo uvedl, že Jaroslav Kubera pro něj touto protiváhou není. STAN svého favorita ještě nepředstavil, spekuluje se nejčastěji o senátoru Václavu Hamplovi.

Před mikrofony nastoupil se senátory ODS i předseda strany Petr Fiala. Slova se ale ujal předseda klubu Miloš Vystrčil. Ten informoval, že klub bude mít 18 členů. Předsedou klubu má být nadále Miloš Vystrčil. Místopředsedy budou Jiří Oberfalzer a Martin Červíček.

„Máme osmnáct členů, stejně jako nejpočetnější klub STAN,“ sdělil pak Vystrčil zásadní informaci. Klub doplní senátoři Ladislav Faktor a Ivo Valenta. „Na základě konstruktivních jednání jsme se dohodli na spolupráci,“ dodal předseda senátorského klubu.

Pak vystoupil novopečený senátor Ladislav Faktor: „Při svých úvahách jsem jako konzervativní politik uvažoval hlavně o ODS.“ Strana mu prý dala absolutní volnost hlasování, což při jeho rozhodování hrálo roli.

Ivo Valenta, který je senátorem už čtyři roky, uvedl, že nabídku od ODS dostal už dříve, ale tehdy se chtěl spíše v Senátu „rozkoukat“. „Sedím vedle nich celou dobu a zjistil jsem, že máme společné názory,“ vysvětlil. Přínos to podle něj bude i pro jeho region Slovácko.

ODS je podle předsedy Vystrčila připravena v Senátu k ústupkům a jednáním, aby byla jednání konstruktivní a Senát fungoval dobře. „Ale očekáváme seriózní jednání, ne výkřiky o tom, proč naši senátoři nejsou těmi nejlepšími,“ uvedl.

Jaroslav Kubera, kandidát ODS na předsedu Senátu, se pozastavil nad „hrátkami a kádrováním“, které se objevily v posledních dnech. ODS podle něj nechce spolupráci s ostatními senátorskými kluby zahájit „bojovým  hlasováním“ o předsedovi Senátu. Senát podle něj bude mít v následujících dvou letech spoustu práce, takže nechce začínat takto.

„Jsme pro tradiční způsob, tak jak to bylo vždycky. To znamená, že se sejdou vyjednávací týmy jednotlivých klubů a jednáním ustaví jednotlivé orgány, od předsedy Senátu až po poslední komisi,“ uvedl.

Varoval ale, že pokud by ustavování orgánů probíhalo jinak, tak se „rozbije zrcadlo“. „A když se takové zrcadlo jednou rozbije, tak už se neslepí,“ varoval ty, kteří by chtěli hlasování pojímat „bojově“.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že zvolené vedení klubu je zárukou, že klub bude jednat efektivně a kompetentně. ODS podle něj slíbila, že nebude pořádat „hony na nezávislé senátory“, jako to dělali jiní, ale nabídne spolupráci pouze těm, kteří jsou ODS skutečně blízcí.

„Role Senátu je důležitější než dříve. Z Poslanecké sněmovny můžeme očekávat množství nesmyslných levicových návrhů omezujících svobodu a bude na senátorech, aby to alespoň brzdili,“ varoval Fiala. To je podle něj mnohem důležitější než diskuse o funkcích.

Připomněl, že ODS senátní volby vyhrála, a vyhrála je zcela jednoznačně.

„Jsme teď zvyklí, když ODS roste, že rostou i útoky na nás. Slyšeli jsme i nesmyslné útoky od lidí, od kterých bychom to nečekali, na kompetentnost Jaroslava Kubery k řízení Senátu,“ připomněl.

I dnešní výstup Jaroslava Kubery podle Fialy ukázal, že Kubera má státnický rozměr a byl by skvělým předsedou Senátu.

Miloš Vystrčil dodal, že ODS je za určitých okolností připravena nenavrhovat žádného kandidáta na předsedu. „Ale v tom případě nebude řízení a role Senátu naší odpovědností,“ dodal. Pak připustil, že ODS oslovila i senátory Pavla Fischera a Jitku Chalánkovou, kteří se rozhodli zůstat nezařazení. Jejich rozhodnutí akceptuje, byť si myslí, že takový senátor má omezené možnosti výkonu svého mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…