Izrael: Domluvené příměří začalo. Ale asi dlouho nevydrží

24.11.2023 7:32

Blíží se hodina počátku čtyřdenního příměří ve válce izraelské armády s teroristy z hnutí Hamás. Obě strany však už teď dávají jasně najevo, že až příměří skončí, pustí se do boje s ještě větší intenzitou. Obě strany se také obviňují, že ve válce zneužívají civilisty. „11 dní jsme postrádali vodu, jídlo a zdravotnické potřeby,“ popsal jeden z lékařů situaci v nemocnici Al Shifa. List Jerusalem Post světu připomněl, jak trýznivé je pro rodiny čekat na informace, co Hamás provedl s jejich blízkými.

Izrael: Domluvené příměří začalo. Ale asi dlouho nevydrží
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nemocnice v Gaze po izraelském náletu

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
V bojích mezi izraelskou armádou a teroristy z Hamásu nastalo dojednané čtyřdenní příměří. Ozbrojené síly Státu Izrael daly najevo, že zůstanou v Gaze, aby byly zachovány cíle, kterých již bylo dosaženo v severní Gaze. „Kontrola nad severní Gazou je prvním krokem dlouhé války a připravujeme se na další fáze,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Na jeho prohlášení upozornila agentur Reuters.

Příměří začne v 7.00 místního času (5.00 greenwichského času) a bude zahrnovat komplexní příměří na severu a jihu Gazy, uvedlo katarské ministerstvo zahraničí. Do Gazy v době příměří poputuje také humanitární pomoc.

Abu Ubaida, mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu, sice na sociální síti Telegram ujistil všechny, že Hamás příměří dodrží, ale jedním dechem dodal, že po jeho vypršení by se měl muslimský svět tvrdě postavit proti Izraeli a vyhrotit konflikt.

Krátce před tím, než příměří vstoupilo v platnost nabyly boje na intenzitě. Izraelská armád prý zasáhla na 300 cílů a svádí těžké pozemní boje u uprchlického tábora Dažabalija, který leží severně od města Gaza. Vojáci ozbrojených sil Státu Izrael dostali rozkaz bojovat do poslední chvíle, než bude kvůli příměří vydán rozkaz k zastavení bojů. Než příměří vstoupí v platnost, boje probíhají i na jihu Pásma Gazy.

V Rafahu, na jižním okraji pásma, obyvatelé holýma rukama pročesávali ruiny domu rozbitého v obřím kráteru. Mezi rozbitým zdivem kvílel muž s šedými vousy, zatímco další muž mu položil ruku na rameno, aby ho utěšil. Soused Khaled Hamad řekl agentuře Reuters, která tragickou scénu popsala, že jde o dům učitele základní školy, který byl uvnitř zabit se svými dětmi. Izrael tvrdí, že bojovníci Hamásu používají jako úkryt obytné a další civilní budovy včetně nemocnic. Hamás to popírá.

Pro příbuzné lidí, které palestinští teroristé unesli z území Izraele, je podle agentury Reuters čekání na příměří bolestné.

„Potřebujeme vědět, že jsou naživu, jestli jsou v pořádku. Je to minimum,“ řekl Gilad Korngold, který zoufale touží po jakýchkoli informacích o osudu sedmi členů své rodiny, včetně jeho tříleté vnučky, o kterých se předpokládá, že jsou mezi rukojmími.

Server listu Jerusalem Post upozornil, že nevědět, co se stalo s vašimi blízkými, je s psychického hlediska mnohdy mnohem těžší, než vědět s jistotou, že již opustili tento svět. „Čekání na výsledky lékařských testů je ukázkovým příkladem toho, jak může být čekací doba obtížnější než příjem skutečných zpráv. … V současné době se přesně v této situaci nacházejí tisíce lidí v Izraeli. Existují stovky těl, která prošla tak vážným zmrzačením, že není možné informovat rodiny, zda byli jejich blízcí uneseni nebo zabiti,“ napsal The Jerusalem Post.

Palestinci tvrdí, že v důsledku vniku izraelské armády do nemocnice Al Shifa už řadu dní umírají pacienti. „11 dní jsme postrádali vodu, jídlo a zdravotnické potřeby, kromě dvou případů, kdy izraelská okupační armáda přinesla sendviče a vodu, které nasytily méně než polovinu lidí v nemocnici,“ řekl Ahmed El Mokhallalati, lékař zmíněné nemocnice.

Ozbrojenci z hnutí Hamás navíc nejsou jediní, kteří útočí na izraelskou armádu. Podle serveru listu Haaretz se k další sérii raketových útoků na Izrael přihlásilo libanonské hnutí Hizballáh.

„Hizballáh se přihlásil k odpovědnosti za několik velkých paleb desítek raket a minometů vypuštěných ve čtvrtek na sever Izraele. IDF uvedla, že provedla odvetu proti cílům Hizballáhu v Libanonu,“ napsal server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …