Izraelský expert: USA nechtějí porazit Islámský stát. Rusko v Sýrii řeší své zájmy. A přestaňme předstírat, že Turecko je náš spojenec

27.11.2015 9:21

Šmuel Bar, izraelský expert na radikální islám, nenechal na politice Západu nit suchou. Navzdory tomu, že mohou přijít další masakry, Západ je příliš pasivní, čehož umně využívá Rusko. Moskva nasadí velké páky k posílení vlastního vlivu v Sýrii. Stabilizuje region a vzkáže do Bruselu: Dál si popíjejte kafe a nic nedělejte, ale my chceme Ukrajinu, Lotyšsko, Estonsko. Američané prý IS porazit nechtějí.

Izraelský expert: USA nechtějí porazit Islámský stát. Rusko v Sýrii řeší své zájmy. A přestaňme předstírat, že Turecko je náš spojenec
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Dovedu si představit, že IS chce překonat útoky al-Káidy z 11. září a že udeří znovu ve Francii, Belgii, Německu a Itálii. Posledně jmenovaná země je pro ně symbolická, protože nahlížejí na Řím jako na centrum křesťanstva a na papeže jako na ‚velitele křižáků‘. Rétorika IS je plná odkazů na Řím,“ konstatuje v rozhovoru pro Lidové noviny Bar.

Analytici mluví o tom, co nedělat, ale kdy předestřeli nějaký plán?

Islámský stát představuje ideu, kterou nebude snadné porazit. Islámský stát těží mimo jiné i ze stovky let trvajících sporů mezi sunnity a šíity. Boj s IS může podle experta trvat i deset a více let. Západ se rozhodl podporovat šíity, a tím proti sobě poštvává představitele sunnitské větve islámu. Situaci mění vstup Ruska na scénu. Podle mnohých analytiků sice moskevské angažmá v Sýrii nepřinese nic dobrého, ale Bar se takovýmto analytikům vysmívá.  

„Miluji tyhle analytiky, kteří vždycky vědí, co by se nemělo dělat, a nikdy neřeknou, co by se dělat mělo. Opravdu doufám, že nebudou nikdy rozhodovat. Rusko je zde proto, že vzniklo bezprostřední nebezpečí Asadova pádu. To by znamenalo, že Rusko a Írán ztratí Sýrii. Rusko by ztratilo přístav v Tartusu a samozřejmě i celé Středomoří. To by pro něj byla strategická prohra. Proto si řekli, že vytvoří Alavistán. Nechtějí zpátky dobýt celou Sýrii, protože si ještě pamatují zkušenosti z Afghánistánu. Vytvářejí tak novou rovnováhu moci a jejich příštím krokem bude zničit prozápadní opozici, ne IS. Když potom zbude jen IS a Asad, řeknou pak Evropě a Američanům: Co si vyberete? IS, nebo Asada? Takhle probíhá opětovná legitimizace Asada. Rusko pak řekne Západu, že si může dál popíjet kávu v Bruselu, ale Moskva za to bude něco chtít… Bavme se o Ukrajině, Estonsku, Lotyšsku…," varuje specialista na radikální islám.

USA nestojí o porážku islamistů a Turci jim dokonce pomáhají

Američané podle jeho názoru ve skutečnosti nechtějí porazit Islámský stát. Sice o tom mluví, ale ve skutečnosti pro to nic podstatného nedělají. A tím Islámský stát posilují v očích muslimů. Západ se jim pak totiž zdá slabý. Mezi muslimy a islamisty existuje určité pojítko a podle Bara je načase přestat říkat, že tomu tak není. Stejně tak je na čase přestat předstírat, že je naším spojencem Turecko. Vždyť tato země pomáhá islamistům bohatnout na prodeji ropy.

Potřebujeme v regionu skutečné spojence, kteří opravdu bojují proti Islámskému státu. Potřebujeme Kurdy. Takže bychom měli podporovat vznik státu všech Kurdů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…