Izraelský politik pohovořil s nadšením o vztazích s ČR. Jsou prý velmi silné

07.08.2014 16:36

Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou jsou velmi silné, Česko má ale právo vyjadřovat i odlišný názor, než má židovský stát. Řekl to lídr izraelské levicové opozice Jicchak Herzog po rozhovoru s šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem. Nedomnívá se, že by podpora současné české vlády Izraeli byla slabší než v minulosti.

Izraelský politik pohovořil s nadšením o vztazích s ČR. Jsou prý velmi silné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele

"Považuji vztahy mezi Izraelem a Českou republikou za velmi silné. Sdílíme společné hodnoty. Mezi přáteli je ale legitimní vyjadřovat i odlišný názor a klást otázky," uvedl předseda izraelské Strany práce na dotaz, zda necítí slábnutí tradiční podpory Prahy Tel Avivu, o němž mluví třeba česká pravicová opozice. "Nejen tady v Parlamentu jsem narazil na velmi silnou podporu pro Izrael. Za to jsme velmi vděční," dodal Jicchak Herzog.

Jan Hamáček někdejšího izraelského ministra sociálních věcí ujistil, že Česko má nadále zájem o nadstandardní vztahy se židovským státem. "Na druhou stranu jsem ale řekl, že ona blízkovýchodní rovnice má dva elementy. Je potřeba přistupovat vyváženě i k arabským státům," uvedl předseda Sněmovny.

"Na rozdíl od minulé vlády nebudeme nekriticky souhlasit se všemi kroky středo-pravicové vlády Benjamina Netanjahua," poznamenal Hamáček. Dodal, že Herzog s tímto postojem souhlasil.

Podle izraelského politika jsou ale věci, "které jsou nad tím vším". "Je nezbytné zajistit bezpečnost Izraele. Bojujeme s teroristy a tento boj je společným zájmem celého světa. Snažíme se dosáhnout míru a o to samé usiluje i česká vláda," řekl Herzog k současnému izraelsko-palestinskému konfliktu v Pásmu Gazy.

Hamáček v této souvislosti uvedl, že rozumí právu Izraele na sebeobranu proti útokům radikálního hnutí Hamas z Gazy a chápe, že operace armády v zastavěném terénu jsou složité. "Nicméně jsem ho upozornil, že tak strašlivé oběti na straně civilistů a zejména dětí a žen jsou něco, co nevyvolává pozitivní obrázek Izraele na mezinárodní úrovni," řekl šéf Poslanecké sněmovny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…