Já Zemana obdivoval! Ale dnes... Vážná slova „čekatele“ Šmardy

26.07.2019 13:38

Michal Šmarda už dva měsíce čeká, zda se stane ministrem kultury. V rozhovoru pro server Info.cz konstatoval, že už nerozumí tomu, co Miloš Zeman provádí. Prezident se prý změnil. Poukázal také na nespravedlnost, která tu existuje už přes dvě desítky let a dosud se nenašel člověk, který by našel odvahu tuto nespravedlnost odstranit.

Já Zemana obdivoval! Ale dnes... Vážná slova „čekatele“ Šmardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Sociální demokraté se prý snažili vyhovět požadavkům prezidenta Zemana i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a teď se uvidí, co bude dál. Osobně prý nikdy neusiloval o to, aby byl ve vedení ČSSD nebo dokonce ve vedení ministerstva. Dlouhodobě se viděl v komunální politice. Šmarda je úspěšným starostou Nového Města na Moravě. Nabídku vést resort kultury mu dal Jan Hamáček a přesvědčoval ho, že by jako člen vlády mohl přispět i ke zlepšení pověsti ČSSD. Má ale pocit, že ne všem jde o zlepšení pověsti strany.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Pokud jde o Zemana, v 90. letech ho prý obdivoval. „Víte, pod jakými hesly Miloš Zeman kandidoval v 90. letech? Lidskost proti sobectví, slušnost není slabost a škola musí být důležitější budovou v obci než banka. Tohle byly hodnoty, které Miloš Zeman v 90. letech zastával, v té době já jsem ho dobře znal a za tyto hodnoty jsem s ním byl ochoten bojovat. Dneska si myslím, že nás Miloš Zeman v tomhle boji nechal trochu osamocené,“ posteskl si Šmarda.

Resort kultury podle Šmardy potřebuje svého ministra, aby mohl vyjednávat o rozpočtu. „Ta kultura je docela opomíjený resort. ... Proč si myslíte, že uklizečka v muzeu má nižší výplatu než uklizečka na finančním úřadě? Protože tu je nespravedlivý systém, který v České republice je, a za dvacet let nepřišel ani jeden člověk, který by byl ochoten odstranit tuhle nespravedlnost,“ pravil Šmarda s odkazem na fakt, že nižší platy mají oproti jiným odvětvím všichni lidé z oblasti kultury.

Osobně by prý rád změnil nejen Ministerstvo kultury, pokud jde o platy uklizeček, ale rád by se podílel na změně centrální politiky jako celku. Chtěl by změnit centrální politiku tak, aby se v ní aktéři dívali víc do budoucna. „Já bych ještě chtěl zkusit tu centrální politiku změnit tak, aby se lidé více dívali do budoucna a přestali řešit nějaké nesmysly z minulosti, co si kdo s kým v 90. letech udělal a komu šlápl na kuří oko,“ kroutil hlavou Šmarda.

Inspiroval by se např. ministryní práce Janou Maláčovou. „Když já se podívám, jak Jana Maláčová jede, proto ona možná tolik lidí znervózňuje, protože ona odsekává jeden bod za druhým.“ 

K české politice přičinil v obecné rovině ještě jednu poznámku – zaráží ho, že členové hnutí Svoboda a přímá demokracie kritizují ODS, jaké hrůzy tu údajně v minulosti páchala. Ale když si někdo dá trochu práce, zjistí, že Radim Fiala na počátku tisíciletí býval členem ODS, takže lze říci, že se podílel na formování politiky, kterou dnes kritizuje. Naproti tomu stávající předseda ODS Petr Fiala v té době  členem ODS vůbec nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…