Já ani nevěděl, že nějaká StB existuje, sdělil Babiš časopisu. A jeho slovenský protivník nevesele řekl...

27.01.2014 10:27

Spekulacím, zda budoucí ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš patřil k agentům Státní bezpečnosti, by mohlo tento týden udělat přítrž rozhodnutí bratislavského soudu. Pokud ale nevyhoví Babišově žalobě a nezbaví jej této nelichotivé nálepky, bude pro budoucího ministra těžší obhájit před opozicí svoji důvěryhodnost.

Já ani nevěděl, že nějaká StB existuje, sdělil Babiš časopisu. A jeho slovenský protivník nevesele řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Souboj, který vyvrcholí ve čtvrtek v Bratislavě, ukazuje podle týdeníku Respekt, jenž se tématu věnuje, mnohem barvitější a zajímavější příběh, než jsou pouhé nálepky udavač nebo agent.

Andrej Babiš vzpomíná na schůzku, která se odehrála před čtyřiatřiceti lety. Tehdy si jej pozval člověk z bezpečnosti, který se ptal na politikova tehdejšího šéfa. Zajímalo ho, zda dotyčný nebere nějaké černé provize. Babišovou odpovědí, že neví, prý setkání skončilo.

Člověkem z bezpečnosti byl poručík StB Július Šuman, který se ten den vrátil do kanceláře a založil prý na Andreje Babiše spis důvěrníka StB. Jak připomíná Respekt, šlo o kategorii, kam byli zařazení lidé ochotní setkat se s neznámým člověkem a odpovídat na jeho dotěrné otázky. „Já tenkrát ani nevěděl, že nějaká StB existuje," tvrdí Babiš.

Po dvou letech se ale z důvěrníka Babiš změnil na evidovaného agenta. Právě proti tomu se teď u soudu brání. Jak opakuje, asi třikrát se sice v restauraci sešel s lidmi, o nichž si byl vědom, že jde o estébáky, ale probíral s nimi prý pouze výhody a nevýhody dovážených ekonomických produktů. „Nikdy jsem jim nikoho neudal," stojí si za svým Babiš.

Badatelé z ústavu mají několik důkazů odporujících Babišově verzi

Experti Ústavu paměti národa ale tvrdí, že politik agentem byl a jeho výmaz z evidence by cenzuroval historii. Mají i několik trumfů. Jedním z nich je kniha odchodů a příchodů StB, do níž estébáci zaznamenávali, kdy a na jakou schůzku jdou. Záznamy se prý kryjí se záznamy z Babišova svazku. „Fakta v jednom spisu se dají teoreticky zfalšovat, ale pokud najdeme stejné údaje v dalších a dalších spisech, můžeme falšování vyloučit," tvrdí badatel z Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek.

Slovenský publicista Milan Žitný je ale jiného názoru. „Záznamy ve spisu Bureš jsou evidentně dopisovány v roce 1987, kdy už byl Babiš v zahraničí. V seznamu dokumentů, které byly před skartací ve spisu uloženy, nelze najít jediný záznam, že by Babiš na schůzkách řídícímu důstojníkovi něco řekl. Je tam řada dalších nesrovnalostí a vše svědčí, že ten spis je vyfabulován," vysvětluje.

Estébáci nejsou jako svědci důvěryhodní

Svazek kromě Šumana vedli postupně ještě František Hákač a Andrej Kulha. Jejich svědectví ale Ústav paměti národa nevyžaduje. „Jako svědci nejsou věrohodní. Mohou klidně lhát, že vše, co napsali do spisu, si vymysleli. A v drtivé většině podobných sporů, které vedeme, to také skutečně říkají. Nic jim za to nehrozí. Že lžou, se nedá prokázat, a evidovaní agenti byli pak soudem očištěni - jejich jména jsme museli vymazat," popsal Respektu šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Časopis Respekt nalezl pouze Andreje Kulhu, který prý ochotně svolil ke schůzce a podpořil verzi Babiše. „Dával jsem ten spis v roce 1987 do pořádku. Podle uložených záznamů jsem dopisoval jejich seznam. Domnívám se, že spis byl celý vymyšlen, že žádný agent Bureš neexistoval," uvedl Kulha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…