Já, já, já, jenom já. Babišův web rozebral prezidenský projev z opravdu nečekaného pohledu

27.12.2014 21:12

Na internetu se objevila analýza novoročních respektive vánočních prezidentských projevů českých a československých prezidentů z hlediska toho, jak často se v nich objevovalo slovo „já“. Zahrnuty jsou projevy od roku 1935 a obsahují jak proslovy exilového prezidenta Edvarda Beneše, tak protektorátního státního prezidenta Emila Háchy. Na analýzu upozornil server Lidovky.cz.

Já, já, já, jenom já. Babišův web rozebral prezidenský projev z opravdu nečekaného pohledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Analýza na základě přepisů jednotlivých projevů porovnávala, v jaké míře v nich hlavy státu použily první osobu jednotného čísla („já“ a „jsem“) oproti množnému číslu („my“ a „jsme“).

Pomyslnou hitparádu vede Beneš

V první osobě jednotného čísla podle analýzy nejvíce mluvil prezident Edvard Beneš, a to konkrétně v projevu z roku 1944. Z analýzy vyplývá, že první osobu jednotného čísla použil hned 24krát, 26krát i první osobu množného čísla.

Server upozorňuje, že Miloš Zeman použil ve svých dvou Vánočních poselstvích stejně jako Beneš velmi často „já“ (čtyřicetkrát), ale prakticky vůbec „my“ (šestkrát).

Celou analýzu najdete zde

Poměrně často používal první osobu čísla jednotného také Václav Havel. Nejvíce, konkrétně 18krát, to bylo v jeho novoročním projevu v roce 1992.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…