Já jsem vám to říkal, mohl by prohlásit Rychetský

24.11.2012 12:02

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu (ÚS), měl k zákonu o přímé volbě prezidenta výhrady ještě dříve, než byl schválen. Problémy provázející schvalování zájemců o Hrad podle něj jen potvrzují oprávněnost jeho kritiky. "Přesto budu velmi rád, pokud se v lednu volba uskuteční," řekl Rychetský v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Já jsem vám to říkal, mohl by prohlásit Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Pavel Rychetský počítá s tím, že vyřazení kandidáti se obrátí na soud, a nevylučuje, že stížnosti poté, co o nich rozhodne Nejvyšší správní soud (NSS), mohou dojít až k soudu Ústavnímu.

Šéf NSS Josef Baxa předeslal, že jejich úřad rozhodne o případné stížnosti do 15 dnů. Ústavní soud žádný limit nemá a podle jeho předsedy se nedá říct, jak dlouho vyřízení námitek potrvá. "Může to být vyřízené a odmítnuté i do dvou dnů, pokud bude stížnost bez argumentů a bude tedy zjevně neopodstatněná. Může to ale samozřejmě trvat déle. Záleží jen na tom, jak bude stížnost podána, jakou bude mít úroveň," vysvětluje Rychetský.

Všechno je to narychlo...

Zákon o přímé volbě kritizoval předseda ÚS již dříve a o jeho nedostatcích se nechce znovu zmiňovat. Zásadním problémem je podle něj to, že má "neuvěřitelné šibeniční lhůty, které neumožňují seriózní přezkum".

Přestože má k zákonu výhrady, byl by Rychetský rád, kdyby se první přímá volba prezidenta uskutečnila v lednu tak, jak je naplánovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…