Já ne, já nic. Kalousek jedovatě o TOP 09

13.02.2019 8:12

Předseda poslaneckého klubu a někdejší zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek byl hostem Michaela Rozsypala na Českém rozhlase Plus a hovořil o spojení TOP 09 a STAN pro volby do Evropského parlamentu. To potvrdil dnešní předseda topky Jiří Pospíšil právě v době, kdy se rozhovor s Kalouskem vysílal.

Já ne, já nic. Kalousek jedovatě o TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Babišově vládě podporované komunisty před budovou sněmovny. Když mezi demonstranty zavítal Miroslav Kalousek dočkal se vřelého přijetí za skandování svého jména

„Já tomu projektu opravdu věřím, koneckonců, sám jsem ho kdysi založil. Byl bych rád, aby po krátké přestávce pokračoval. A dodávám, že do všech voleb,“ uvedl Kalousek, který kdysi s Karlem Schwarzenbergem TOP 09 stvořil a po jeho odchodu straně, která od počátku se Starosty spolupracovala, také předsedal.

Kalousek očekává stabilnější „středopravý blok“, do kterého řadí kromě regionálních uskupení například i Liberálně ekologickou stranu Martina Bursíka. Zklamáním pro něj je, že se družení středopravice neúčastní lidovci.

„To, že se lidovci rozhodli jít sami, se mi těžko chápe, protože všichni kandidujeme do stejné frakce Evropské lidové strany,“ vzkázal Bělobrádkově partaji. „I dnes jsme v této frakci dohromady a tvoříme jednu národní skupinu. Pro mne je kandidovat samostatně nesmysl,“ dodal.

Kalousek nemá pocit, že by TOP 09 stála před kolapsem, ačkoliv některé průzkumy jí přisuzují pouhá tři procenta hlasů. „V roce 2013 jsme se Starosty a nezávislými dostali 12 %, dnes máme my i STAN mírně nad 5 %. Takže když si to sečtete, tak až taková ztráta voličů to nebyla,“ říká k tomu Kalousek.

Pak ale jednoznačně řekl, že současné výsledky TOP 09 jsou zásluhou současného vedení v čele s Jiřím Pospíšilem. „Ptejte se lídra strany, který na sněmu tvrdil, že odpověď má. Já v tuto chvíli už ani nejsem oprávněn, abych tu správnou odpověď měl, ale do vnitrostranických diskuzí přispívat mohu,“ vzkázal.

Pro něj samotného je prý ale TOP 09 stále to nejdůležitější, mnohem více než jeho osobní politická popularita. „Když si přečtete můj projev na sněmu, tak jsem řekl, že pokud má strana pocit, že má osoba je brzdou v tom, aby letěly preference nahoru, tak samozřejmě nebudu kandidovat… Uteklo 1,5 roku a teď se už musíte ptát jiných, proč to dnes je tak, jak to je,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru.

Pokud jde o integraci pravice, Kalousek neopomněl připomenout, že s tímto návrhem v mnohem širším měřítku přišel již před minulými volbami v roce 2016. „Říkal jsem, že pokud chceme zabránit skutečnému zlu, které přichází, pojďme tomu zabránit na jedné kandidátce. Dodnes jsem přesvědčen, že kdyby se k tomu našla odvaha, tak by vládu s největší pravděpodobností nesestavoval Andrej Babiš, ale Petr Fiala,“ odhaduje.

CELÝ ROZHOVOR S MIROSLAVEM KALOUSKEM

Rozsypala ještě zajímalo, když chce tedy Kalousek opozici proti Babišovi sešikovat na středopravicové bázi, kde v politickém spektru vidí hnutí ANO. „Já opravdu nevím, jak to pánům Prchalovi a dalším vyšlo v průzkumech,“ poznamenal k tomu Kalousek.

Hnutí ANO je podle něj marketingový projekt bez politických východisek. „Nikdo ale nemůže zastupovat všeholid. Společnost je spletenec s tolika různými, a často i protichůdnými zájmy. Takže každá slušná politická síla, byť jí záleží na blahu lidí, může zastupovat jen některé zájmy,“ dodal k tomu.

Babišově vládě podle něj pomáhá hospodářská konjunktura, která je dnes v celé Evropě, ale ke které tato vláda nijak nepřispěla. „To si nestěžuju, ani nefňukám,“ ujistil šéf poslanecké frakce TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…