Já nejsem žádný Babišův člověk, divil se před kamerou Šlachta. Všechno prý dělal pro stát a pro lidi

10.12.2019 21:41

Bývalý ředitel dnes již neexistujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta po mnoha letech odchází do civilu. Na své nové cestě poskytl rozhovor internetové televizi DVTV, v němž moderátorovi Martinu Veselovskému zdůraznil, že rozhodně nepatří do kategorie „Babišových lidí“. Nepracoval prý pro Babiše, ale pro stát a pro lidi této země.

Já nejsem žádný Babišův člověk, divil se před kamerou Šlachta. Všechno prý dělal pro stát a pro lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Po nějakých sedmnácti letech si Robert Šlachta řekl, že nastal čas ukončit život po ubytovnách, otočit list a začít novou kapitolu. „Vyhodnotil jsem i své soukromí, které je takové, jaké je, a rozhodl jsem se odejít,“ řekl hned v úvodu rozhovoru.  

Nešlo prý ale jen o jeho osobní život. „Sám pro sebe jsem si vyhodnotil, že tu místo pro policajta – celníka typu Šlachty není.“ Má pocit, že někteří politici jsou na něj už alergičtí. Zmínil např. poslance ODS Pavla Žáčka, člena stálé komise pro kontrolu použití odposlechu.

Když jsem viděl, jakým způsobem na mě reaguje pan Žáček z ODS, tím způsobem, že dokonce chtěl, aby se tam vyslýchali naši lidi, nebo tak, už jsem si potom říkal, že to není o celnících, ale je to jen o lidech, kteří na mě prostě takhle reagují,“ uvedl Šlachta.

Ačkoli od policie odchází, je přesvědčen, že 29 let pracoval pro stát s nasazením všech sil. „Dělal jsem to pro stát a pro lidi,“ zdůraznil s tím, že to nikdy nebral tak, že si musí odkroutit jen svých osm hodin a jít domů.

V žádném případě prý také nechodil s politiky na golf. „Když to vezmete, tak já jsem byl označován od Langerova muže až po Babišova muže,“ naznačil Šlachta s tím, že nikdy nestranil ani exministrovi vnitra z ODS, ani současnému premiéru Babišovi, ale ani exministrovi vnitra Martinu Pexinovi a prý ani jiným politikům. „Jak říkával můj mluvčí Pavel Hanták: Dokud si myslej, že pro někoho děláme, je to dobrý, až zjistí, že jsme sami za sebe, tak budeme mít problém,“ uvedl Šlachta. Přitom se ho prý politici bát nemusejí. „Nemyslím, že by se mě měli bát, kluka z Moravy,“ poznamenal s úsměvem.

V obecné rovině vstup do politiky sice kategoricky nevyloučil, ale nedovede si představit, že by kandidoval za některou z dnešních parlamentních stran. Ví, že se spekuluje o jeho možném vstupu do Senátu, ale ani o tom prý zatím nepřemýšlel.

Ve druhé polovině rozhovoru se vrátil k zásahu na Úřadu vlády z roku 2013, který spadal pod odbor českého organizovaného zločinu u ÚOOZ.

„Když jsem tam byl, tak já jsem tam byl, byli tam státní zástupci a policisté se zakuklili, až když přišli novináři,“ zdůraznil. Dodal také, že by asi doporučil jinak informovat o policejním zásahu, než jak se tehdy informovalo. Ale tehdy šlo podle Šlachty o standardní postup, který se změnil až po roce 2013.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…