Já nepodnikám ve zdravotnictví. Jen jsem dal peníze do fondu, který skupuje nemocnice. Andrej Babiš vyvolal v superdebatě smích publika

06.10.2016 23:16

Ve čtvrtek večer v České televizi vyvrcholila předvolební kampaň tzv. superdebatou moderovanou Václavem Moravcem. Sešli se na ní předsedové deseti nejsilnějších politických stran v zemi v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a jeho vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO), který ministerského předsedu nešetřil. Bělobrádek se hned z kraje pořádně naštval a Okamura všechny rozesmál, byť o to určitě nestál. Sobotka překvapil, když zkritizoval vlastní vládu.

Já nepodnikám ve zdravotnictví. Jen jsem dal peníze do fondu, který skupuje nemocnice. Andrej Babiš vyvolal v superdebatě smích publika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

V Kongresovém centru v Praze zasedli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Petr Gazdík (STAN), Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Piráti), Vojtěch Filip (KSČM) a nakonec šéf zelených Matěj Stropnický.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Moravec celou debatu zahájil dotazem na všechny lídry, zda tuší, kolikrát byl novelizován zákon o krajích. Nikdo z lídrů to nevěděl a Pavla Bělobrádka dokonce rozpálil doběla. „Nevěděl jsem, že jdeme do nějaké vědomostní soutěže. Já jsem myslel, že tu povedeme debatu o důležitých politických tématech!“ zesílil hlas šéf lidovců. Okamura si přisadil, že současná koalice pracuje velmi nekvalitně a stále něco novelizuje. Nakonec byl nejblíže Ivan Bartoš, který odhadl, že byl zákon novelizován devětadvacetkrát. Ve skutečnosti to bylo dvacetšestkrát. „A vyhrál jsem něco?“ ptal se předseda Pirátů se smíchem. Ukázalo se, že nevyhrál nic.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Debata se pomalu rozběhla a Vojtěch Filip využil toho, že jako první dostal slovo, aby se vymezil proti Okamurovi. „Já nepovažuji novelizaci zákonů za ukázku špatné práce sněmovny. Domnívám se, že např. daňové zákony by měly být novelizovány podle potřeby,“ podotkl. Pokud jde o kraje, šéfovi komunistů se nelíbí, že mají na bedrech krajské zdravotnictví.

Fiala dal naopak Okamurovi za pravdu. To, že byl zákon o krajích za 16 let novelizován šestadvacetkrát, není dobrá vizitka. „Ale důležitější je, aby kraje nestagnovaly, jako teď osm let stagnují pod vládou sociální demokracie,“ spustil kanonádu předseda ODS. Se zákony je to prý tak, že je můžete měnit, jak chcete, jen se pak musejí dodržovat. „Jenže ona přijde sociální demokracie a řekne, no tak my nedáme peníze na silnice a na školství, ale pokryjeme regulační poplatky,“ zaútočil na sociální demokracii.

Sobotka se okamžitě bránil, že sociální demokraté kraj zpravují dobře a vláda jim v tom v maximální možné míře pomáhá, když jim např. poskytuje miliardy korun na silnice druhých a třetích tříd. Prostě a krátce je přesvědčen, že zákon o krajích a pravomoci krajů jsou nastaveny správně. 

Slovo dostal Andrej Babiš a rovnou se zostra pustil do svého koaličního partnera a premiéra Sobotky. „Já bych dal zemědělské školy pod ministerstvo zemědělství, průmyslovky pod ministerstvo průmyslu. Kompetence krajů jsou brzdou, např. Jihomoravský kraj dodnes nemá schválen plán územního rozvoje kraje a (ministr dopravy za hnutí ANO) Ťok kvůli tomu nemůže začít stavět dálnici na Vídeň. Kraje jsou jenom průtokovým místem peněz a žijí z daní,“ hřímal.

Sobotka se znovu okamžitě přihlásil o slovo a bleskově odmítl Babišův nápad na převedení středních škol pod jednotlivé resorty. Kraje jsou podle předsedy vlády spravovány dobře, protože za rok 2015 musely řešit jen 14 korekcí ohledně dotací.  Pirát Bartoš se pozastavoval nad tím, že Andrej Babiš kritizuje fungování krajů, ale jaksi přehlíží fakt, že hlavní město Praha fakticky stojí na úrovni krajů a tam hnutí Andreje Babiše už dva roky vládne. Stejně tak šéf zelených Stropnický odmítl Babišův nápad na zpětnou centralizaci školství. „To se pak voliči budou dívat na Prahu podobně jako na Brusel,“ varoval Stropnický.

Ke slovu se následně znovu dostal Okamura a udržel si ho opravdu velmi dlouho. Ve shodě s Andrejem Babišem kraje označuje spíše za průtoková místa, za odkladiště politiků. „Mně připadá, že kraj je taková trafika pro druhořadé politiky,“ hřímal Okamura. Před zavedením krajů jsme tu měli fungující okresy, nad něž by podle předsedy SPD bylo možné postavit jednotlivé zemské reprezentace. Mezi centrální vládou v Praze a obcemi by jako spojka sloužily zemské vlády v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, případně ještě jedna zemská vláda v samotné Praze. Podle představ Okamury by v tomto uspořádání mohli dostat více pravomocí občané, kteří by rozhodovali v referendu. Okamura svým návrhem všechny své politické kolegy i Moravce upřímně rozesmál a ihned se bránil. „Mně to teda moc k smíchu nepřipadá,“ rozčiloval se Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Mezitím se už delší dobu hlásil o slovo Fiala a nějak se k němu nemohl dostat. Když ho Moravec vyvolal, trochu si na něj postěžoval. „Když jsem se hlásil ve škole, tak paní učitelka byla ráda, vy asi moc rád nejste,“ rýpl si. Když se podíváme na to, jak sociální demokraté a komunisté spravují střední školy, není to prý nijak slavné. Až bude kraje zase spravovat ODS, bude to prý dělat lépe. Těmito slovy znovu upřímně rozesmál předsedu vlády Sobotku.  

Napřetřes přišla také zákonodárná iniciativa krajů, které ji příliš nevyužívají. Gazdík s Bartošem se shodli na tom, že by kraje měly být mnohem aktivnější. Podle Gazdíka by navíc stálo za úvahu změnit pravidla zákonodárné iniciativy, tak aby se jimi sněmovna musela zabývat přednostně, pokud se za ten či onen návrh zákona postaví alespoň polovina krajů. Babiš k tématu okamžitě poznamenal, že se koaliční vláda shodla na tom, že s projednáním legislativních návrhů krajů nebude nijak pospíchat, čímž Gazdíka určitě nepotěšil.

O slovo se přihlásil Kalousek a kraje okamžitě utěšoval. „Aby to krajům nebylo líto, tak současná koalice neprojednává ani návrhy opozice,“ pronesl šéf TOP 09. Stropnický a Fiala se posléze shodli na tom, že zákonodárná iniciativa krajů je jen jejich doplňkovou pravomocí. „Je to jakýsi ochranný prostředek, kdyby se na něco zapomnělo, tak z té krajské úrovně to půjde napravit. A já jsem se trochu vyděsil u toho návrhu, že by se přednostně projednávaly zákony krajů... Když se ani teď neprojednávají návrhy opozice. Kde bychom to byli,“ kroutil hlavou šéf ODS.

Z pozice premiéra přidal glosu i Sobotka. „Tady všichni chrlí zákony, poslanci, Evropská unie i vláda bohužel chrlí zákony. Já si nemyslím, že stále větší množství zákonů zlepšuje kvalitu života občanů,“ zaznělo z úst šéfa ČSSD a mnozí diváci nedokázali skrýt překvapení.

Já vám řeknu, jak to chodí, rozjel se Babiš

Andrej Babiš se následně snažil popsat, jak to chodí na vládě, když se má jednat s kraji. Hodně se prý hledí na to, kdo zrovna sedí ve vládě a která strana vládne v tom či onom kraji. „Jim nejde o ty silnice, jim jde o to, jestli tam mají svého hejtmana. A my političtí amatéři jsme nečekali, až tam budeme mít svého hejtmana. Tohle je ta pravda. Ten vztah krajů a vlády funguje asi takhle. Kraje přijdou tak dvakrát do roka na vládu a řeknou: Dejte nám prachy a moc nám do toho nekecejte. Takhle to chodí,“ perlil ministr financí.

Slovo okamžitě dostal jeho předchůdce ve funkci ministra financí a nešetřil kousavými slovy. „Pan ministr Ťok neušetřil, pan ministr nedokázal proinvestovat ty peníze, které tam měl, tak je alespoň dal na opravy silnic druhých a třetích tříd,“ udeřil předseda TOP 09. Babiš chtěl Kalouskovi vstoupit do promluvy a Kalousek žádal Moravce, ať si Babiše jako moderátor umravní. „Řekněte mu, ať mi do toho nemluví,“ prosil. „Ale vy ho máte po ruce,“ bránil se se smíchem moderátor. Kalousek uznal, že si může Babiše umravnit sám.

Své k tématu řekl i Sobotka. „My jsme první vláda, která ty peníze na opravu silnic druhých a třetích tříd dala. Já bych tady rád opravil ministra financí. To nebylo hnutí ANO. O  tom rozhodla celá vláda. A víte, proč tam ty peníze mohly jít? Protože Ředitelství silnic a dálnic nedokázalo proinvestovat prostředky, zatímco kraje mají připravené projekty,“ kontroval předseda vlády.  

O slovo se ale znovu přihlásil Babiš. „Já se musím ohradit, ŘSD má připravené projekty a já se divím, proč to tedy premiér říká, protože teď všude chodí a přestříhává pásky,“ bránil se Babiš.

A takhle oni se hádají pořád, smál se Okamura

Okamura se neudržel a smál se, jak se v Kongresovém centru koalice hádá. „Takhle oni se hádají pořád,“ posteskl si. Moravec se ale neudržel a vypálil: „Hlavně že jste se nehádali vy v Úsvitu,“ čímž na velmi dlouhou dobu rozesmál celé publikum. Okamura se mračil, a když smích dozněl, uváděl vše „na pravou míru“. „My jsme se v Úsvitu nehádali, na mě byl proveden puč... Ale já hlásám pořád to samé, pořád prosazuji přímou demokracii. Já nejsem jako moji kolegové tedy, kteří přecházeli ze strany do strany,“ zlobil se zakladatel Úsvitu, dnes předseda SPD.  

Téma dopravy se však pomalu blížilo k závěru a političtí lídři směřovali k tématu zdravotnictví. Premiér na úvod poznamenal, že ODS zadlužila nemocnice, když vládla v krajích, aby je posléze mohla privatizovat. Sociální demokracie však naštěstí tento trend zastavila. Fiala premiérovu kritiku okamžitě odmítl. „Občanům je úplně jedno, jestli ta nemocnice je krajská, státní, soukromá nebo jaká. Občan potřebuje kvalitní zdravotní péči,“ zaznělo z úst předsedy ODS.

Zdravotnictví není firma, i když tam pan Babiš podniká, upozorňoval Pirát

Komunista Filip se postavil na stranu Bohuslava Sobotky a Gazdík se snažil odlišovat jednotlivé nemocnice. Zatímco velká nemocnice ve Zlíně je v miliardové ztrátě, nemocnice v Uherském Hradišti dokázala i s nízkými platbami přejít do zisku. Kalousek si přisadil, že někdejší pravicová vláda se snažila zavést o něco vyšší spoluúčast pacientů v podobě poplatků, aby zbylo více peněz pro starší spoluobčany nebo pro ty, kdo trpí těžkými nemocemi. To je podle Kalouska mnohem sociálnější než to, co tady prosazuje ČSSD.

Zdravotnictví je tradičním tématem i pro ministra financí Babiše, který celý systém zdravotnictví často popisuje jako černou díru. „Já bych chtěl říct, že za roky 2015, 2016 a 2017 dostane zdravotnictví 50 miliard navíc,“ oznámil. Nechápe prý proto, proč ministr za ČSSD Němeček žádá další a další peníze.

Sobotka se znovu přihlásil o slovo a jasně odmítl jakoukoli další privatizaci nemocnic. „Chci to říct jasně lidem, nenechte si namluvit, že privatizace nemocnic někomu pomůže. Nepomůže. Jediná cesta je udržet nemocnice pod kontrolou krajů,“ přesvědčoval předseda vlády voliče. Bránil také krajské nemocnice svých hejtmanů. Jejich současné příjmy jsou nedostatečné navzdory tomu, co tady říká Andrej Babiš.

Se svou troškou do mlýna přispěl k tématu i Pirát Bartoš. „Já bych chtěl říct, že stát není firma, i když jsem se dozvěděl, že tady pan Babiš podniká už i ve zdravotnictví. Ale stát není firma. Jsou oblasti státu, kde se poskytují služby, které se prostě nemusejí rentovat. Stát musí za odvedené daně a zdravotní pojištění, které platíme, garantovat také určitou kvalitu těch služeb,“ vyjevil svou představu Pirát.

Já bych chtěl slovo, já bych chtěl slovo

„Já bych chtěl slovo, pane moderátore, protože tady bylo zmíněno moje jméno,“ bojoval o slovo šéf hnutí ANO. „Já ve zdravotnictví nepodnikám, já jsem dal peníze do fondu, který skupuje nemocnice soukromých lékařů. Ale já nechci nic zprivatizovat, to ČSSD si to tady zprivatizovala. To je investiční fond, ke kterému mě teď nutí koalice, protože prosadila Lex Babiš,“ zlobil se český miliardář, majitel řady médií a ministr financí.

„A jak byste to pojmenoval, když tvrdíte, že to není podnikání, když máte fond, který nakoupí zdravotnická zařízení,“ ptal se Moravec. „My nechceme nic privatizovat, to je lež,“ utekl Babiš moderátorovi z otázky.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek si na závěr tématu neodpustil ještě jedno šťouchnutí do svého koaličního partnera Andreje Babiše. „Já znám situaci v Náchodě a to, koho tam oni mají na kandidátce,“ naznačil směrem k Babišovi, „to ani nemá cenu komentovat,“ podotkl ironicky.

Kraje a uprchlíci  

Politici se také přeli, zda máme krajů moc, nebo málo. Okamura znovu volal po zemském uspořádání, jehož základy nastínil už v úvodu pořadu. Změnou na zemské uspořádání by se podle předsedy SPD Okamury uspořily čtyři miliardy korun. „Jenom bych ještě dodal, že my chceme prosadit deprivatizaci vodovodů a kanalizací. Já tu privatizaci považuji za velkou zlodějnu devadesátých let,“ uvedl Okamura.

Jeho návrh na zemské uspořádání obratem odsoudil Matěj Stropnický. „My bychom byli proti tomu dělení na země, protože by se tady živily nacionalismy. Nakonec by to vypadalo tak, že by české kraje bojovaly proti moravským a tak podobně,“ odporoval šéf zelených. Další lídři mu v podstatě dávali za pravdu. Uspořádání krajů sice podle jejich názoru není dokonalé, ale bude lepší ho neměnit. Podle Kalouska by se totiž jinak mohlo stát, že nám tu přibudou dva až pět nových krajů. Touto poznámkou předseda TOP 09 publikum rozesmál.

Na závěr dostal každý politik 30 vteřin a v nich mohl oslovit voliče, přesvědčit je, proč hlasovat pro ně. „Nevolte podle toho, který politik vám dnes přišel nejvtipnější. Přemýšlejte a zamyslete se, co chcete po svém kraji, co vám má nabídnout,“ apeloval na diváky Ivan Bartoš.

Pozornost vzbudil Okamura, jenž v této debatě vůbec poprvé zmínil téma uprchlíci. A dočkal se za to bučení, pískotu a křiku publika. „Jak všichni víte, Sobotkova a Babišova vláda odsouhlasila přijímání afrických a arabských migrantů v naší zemi. My to nepřipustíme. Tyto volby jsou referendem a já vás prosím o hlas ve volbách,“ žádal předseda SPD. „Fuj,“ ozval se pokřik z publika doprovázený také mručením a pískotem. Moderátor Moravec proto volal diváky v Kongresovém centru ke klidu. „Já prosím publikum o klid.“

Kalousek voličům sliboval, že i v těchto krajských volbách mohou uhájit svobodu, kterou jim tato vláda ukrajuje, pokud budou volit TOP 09. „I v těchto volbách můžeme spolu rozhodnout a můžeme zastavit trend postupného omezování svobod. My věříme v sílu rozumu, přijďte nám pomoct a dejte hlas TOP 09,“ prosil předseda. Fiala doplnil, že ODS lidem v krajích zjednoduší život, a Babiš znovu vytáhl téma privatizace.

„Vážení voliči, my vám slibujeme, že nebudeme kraje privatizovat, budeme šetřit a ušetřené peníze dáme do zdravotnictví, do sociálních služeb a pro důchodce,“ nešetřil sliby šéf hnutí ANO.

Bělobrádek lidovce prezentoval jako hráz proti vládě komunistů a hnutí ANO na krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…