Já si budu dělat, co chci, a ty mi do toho nekecej? Takhle přátelství nefunguje, odsuzuje Ženíšek z TOP 09 Zemana ve sporu s USA

07.04.2015 8:32

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro se sice vyjádřil málo diplomaticky, ale plánovaná účast českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku na oslavách 70. výročí konce druhé světové války je průšvih. Tak by se v krátkosti daly shrnout reakce dvou politiků TOP 09, kteří se ke slovní přestřelce českého prezidenta a amerického velvyslance vyjádřili na sociálních sítích.

Já si budu dělat, co chci, a ty mi do toho nekecej? Takhle přátelství nefunguje, odsuzuje Ženíšek z TOP 09 Zemana ve sporu s USA
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Europoslanec Luděk Niedermayer nejprve vyjádřil vstřícnost k USA slovy „U mne má pan velvyslanec dveře otevřené a doufám, že i u většiny z Vás...” Vzápětí přiznal, že Schapiro se sice možná vyjádřil málo diplomaticky, ale fakta jsou prý jasná: „Účast českého prezidenta na oslavě v Rusku a společnost, ve které bude slavit, jsou "průšvih" a považuji je za něco, co je jasně proti zájmu naší země,” uvedl s tím, že podle jeho názoru je povinností vlády učinit kroky, které "podivný" obraz naší země v očích spojenců a jejich obyvatel aspoň trochu napraví.

Poslanec Marek Ženíšek si nejprve pozvdechl „Kdyby nám dal prezident alespoň o Velikonocích pokoj, to by bylo...” Vzápětí se lehce opřel do amerického diplomata. „Je pravda, že velvyslanec – byť přátelské země – by neměl na veřejnosti směrem k hlavě státu vyjadřovat své osobní názory a postoje,” napsal. Pak se ale o to víc opřel do českého prezidenta. „Miloš Zeman opakovaně poškozuje zájmy České republiky, v tomto případě strategické spojenectví s USA a vztahy v rámci zemí EU, když jako jediná hlava státu v rámci zemí NATO i EU se jede zúčastnit vojenské přehlídky v Moskvě,” napsal.

Uvedl také, že Shapiro v podstatě jen vyjádřil stanovisko většiny obyvatel Česka. Také vysvětlil, jak by měly vypadat česko-americké vztahy: „Myslet si, že přátelství může fungovat na principu – já si budu dělat, co chci, a ty mi do toho nekecej, a přitom požadovat, aby vztahy zůstaly beze změny, je buď naivní představa nebo úmysl, jak ty vztahy záměrně poškodit.”

Celé znění příspěvku europoslance Luďka Niedermayera na sociální síti:

U mne má pan velvyslanec dveře otevřené, a doufám, že i u většiny z Vás....

Pan Schapiro to možná řekl málo diplomaticky, ale fakta jsou jasná: Účast českého presidenta na oslavě v Rusku a společnost, ve které bude slavit, jsou "průšvih" a považuji je za něco, co je jasně proti zájmu naší země. Myslím, že je povinností vlády učinit kroky, které "podivný" obraz naší země v očích spojenců a jejich obyvatel, aspoň trochu napraví a vzniklé škody aspoň trochu zmírní.

Celé znění příspěvku poslance Marka Ženíška na sociální síti:

Kdyby nám dal prezident alespoň o Velikonocích pokoj, to by bylo....

Je pravda, že velvyslanec - byť přátelské země - by neměl na veřejnosti směrem k hlavě státu vyjadřovat své osobní názory a postoje, ALE:

1. Je zřejmé, že se jen o osobní postoje v tomto případě nejedná, ale je tu řeč o názoru amerického ministerstva zahraničních věcí, resp. americké administrativy.

2. Navíc Schapiro v podstatě jen vyjádřil stanovisko většiny obyvatel Česka.

3. Myslet si, že přátelství může fungovat na principu - já si budu dělat, co chci a ty mi do toho nekecej a přitom požadovat, aby vztahy zůstaly beze změny, je buď naivní představa nebo úmysl, jak ty vztahy záměrně poškodit.

4. Miloš Zeman opakovaně poškozuje zájmy České republiky v tomto případě strategické spojenectví s USA a vztahy v rámci zemí EU, když jako jediná hlava státu v rámci zemí NATO i EU se jede zúčastnit vojenské přehlídky v Moskvě. 5. Nevěřil jsem, že po 25 letech od Listopadu uslyšíme z úst hlavy státu ČR výrok: "velvyslanec USA má u mě na Hradě dveře zavřené"! A je ostuda, že to, jaký je náš prezident, musíme slyšet od představitele jiného státu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…