Jaderná energie je vysoce ekologický zdroj. Ministr životního prostředí v rozhlase překvapil

18.07.2013 17:47

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský je podle svých slov optimistou. Možná právě proto věří, že současná vláda Jiřího Rusnoka bude ve vládě až do příštích řádných voleb. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu dále uvedl, že dostavbu Temelína považuje za klíčovou.

Jaderná energie je vysoce ekologický zdroj. Ministr životního prostředí v rozhlase překvapil
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

"Práce vládní je práce týmová," říká Podivínský. On už sám podle svých slov vládu za tým považuje, i když spolu pracují velice krátkou dobu. "Bezpochyby chci, aby naše vláda dostala podporu sněmovny. Měli bychom vládnout do řádných voleb," má jasno. Podle svých slov byl důvod, proč přijal své místo, špatný stav politiky v současné době. Podle něj by také nebylo dobře, kdyby vláda důvěru nezískala. Voliči by podle ministra byli ovlivněni nynějšími politickými skandály. "Tato situace vygradovala teď, kdyby voliči rozhodovali nyní, nebylo by to po zralé úvaze. Mělo by se volit s chladnou hlavou," má jasno Podivínský.

Podle Podivínského například prezidenta voliči volili po zralé úvaze. "Prezidenta volili po zralé úvaze. Volby byly odlišné od voleb do sněmovny. Nebyly žádné prezidentské skandály ani kauzy," je přesvědčený ministr, přestože jeden z neúspěšných kandidátů, Jan Fischer, je součástí Rusnokovy vlády. A právě to může být pro některé poslance během hlasování o důvěře zásadní. Fischer totiž splatil dluh z prezidentské kampaně v momentě, kdy zamířil do politiky jako ministr financí. "Pan Fischer po mém soudu vysvětlil své financování dostatečně," je ale přesvědčený Podivínský.

Podivínský stojí za jadernou energií

První cesta nově zvoleného ministra životního prostředí byla netypická - vycestoval na návštěvu do jaderné elektrárny Temelín. "Mé názory, mé postoje jsou konzistentní. Během své práce ve Vídni jsem se věnoval otázce Temelína dlouho," přibližuje ministr. "Jaderná energie je pro mě vysoce ekologický a bezuhlíkový zdroj. Nemám to za nic od ďábla," dodává. Podle Podivínského bude po dostavbě Temelína Česká republika méně závislá na ostatních zemích. "Pokud budeme soběstační, tak se to bezpochyby odrazí v mezinárodním politickém kontextu. Například před několika týdny proběhla médii zpráva o zlevňování zemního plynu. Takovéto zprávy se nás vůbec v budoucnu nemusí dotýkat," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…