Jaderná energie nesmí podléhat politickým tlakům na úkor našich peněženek, varuje Sehnal

10.08.2021 15:19

Polostátní energetický gigant ČEZ testuje francouzské jaderné palivo, aby zjistil, zda se může vyvázat z údajného monopolu ruských firem. Podle předsedy Aliance pro budoucnost to dává smysl pouze v případě, že to bude výhodné. “Nelze to dělat na úkor dražší energie,” varuje.

Jaderná energie nesmí podléhat politickým tlakům na úkor našich peněženek, varuje Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda Aliance pro budoucnost

Média nedávno přišla se zprávou, že ČEZ začal ve svém centru pro výzkum testovat jaderné palivo francouzské provenience, aby se tak zbavil letitého monopolu ruského jaderného paliva. “Pokud ČEZ dojde k tomu, že je to pro ni ekonomicky výhodnější, pak to dává jasný smysl,” míní Sehnal.

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí

“Varuji ale před tím, aby politici kecali ČEZu do toho, jestli má nebo nemá brát palivo zleva či zprava. To politikům nepřísluší. Pokládám za zřejmé právo této společnosti, aby se sama rozhodla a jednala komerčně, to především,” upozorňuje předseda Aliance pro budoucnost. 

V případě tak gigantické firmy ČEZ, která ovládá více jak 50 procent energetického trhu v České republice, má podle něho otázka politických vazeb svůj význam a sílu. “Jde pouze o to, aby tyto politické vazby nepřevýšily nad podnikatelskými potřebami společnosti,” varuje.

“Nelze se dostat do stavu, že bude ČEZ nakupovat draze palivo pro své atomové elektrárny od nějakého politického spojence současné vlády a v důsledku toho nám nezdražil elektřinu. To raději ať ČEZ jaderné palivo nadále kupuje palivo tam, kde je to pro něj ekonomicky výhodné a nám soukromému sektoru, který bude muset dluhy Babišovy vlády zaplatit, dají raději levnější elektřinu,” připomíná politik.

Elektrická energie je drahá už v současné době a ceny stále stoupají vzhůru, na což Aliance pro budoucnost již upozornila. “Představa, že by ceny energie vzrostly ještě více jen kvůli tomu, že by ČEZ začal upřednostňovat dražší palivo z politických důvodů, je mimo realitu a pevně doufám, že k tomu nedojde. Bude-li jiné než ruské palivo dávat ekonomický smysl, pak samozřejmě do toho. Pokud nikoli, zachovejme rozum a tržní myšlení,” dodává Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…