Jádro jako plyn – Rusko pořád vede. Dokonce se prý chystá spolupráce

16.03.2024 20:10 | Monitoring

Diverzifikujeme zdroje energetiky, zaznívá už více než dva roky od vlády Petra Fialy. Po skandálu, kdy do ČR proudila více než polovina dodávek plynu z Ruska, se Fialova vláda dostává na další tenký led. Jaderné palivo pro Temelín a Dukovany. Probíhá i tady řádná síkelovská diverzifikace? Trh s jaderným palivem si to nemyslí. Informace agentury Bloomberg říkají, že Rusko je na trhu jaderného paliva dominantní. A začalo spolupracovat na zpracování paliva s Francií. A aby těm absurditám nebyl konec, zpracování takového paliva probíhá v Německu, které jadernou energetiku zcela odmítlo. Proběhly i protesty tisíců Němců.

Jádro jako plyn – Rusko pořád vede. Dokonce se prý chystá spolupráce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obrázek, jak budou dva bloky jaderné elektrárny vypadat po dobudování

Ruský podnik Rosatom se společně s francouzským Framatome zabývá zpracováním jaderného paliva pro východoevropské země. Závislé na této spolupráci, a tedy i u jaderného paliva z Ruska, jsou Slovensko, Česko, Maďarsko a Bulharsko. Vladimir Slivyak z ekologické neziskové organizace Ecodefense vyjádřil obavy z rostoucí energetické závislosti Evropy na Rusku a zdůraznil geopolitické důsledky.

Své k tomu řekl i český ekonom Lukáš Kovanda: „Rusko a Francie prohlubují svoji spolupráci v oblasti energetiky. Státní podniky obou zemí, Kremlem ovládaný Rosatom a francouzský EdF, resp. jeho dcera Framatome, budou v Německu vyrábět palivové články do jaderných elektráren, které potenciálně využije také Česko,“ napsal Kovanda na Twitteru.

Síkelova diverzifikace zdrojů dostává na frak i u jaderného paliva. „Prohlubuje se evropská závislost na ruské jaderné energetice, čímž pádem Kreml upevní v Evropě svůj geopolitický vliv. Rusko loni vykázalo rekordní vývoz jaderného paliva, jenž byl citelně vyšší než v letech před válkou na Ukrajině,“ upřesnil podobu noční můry Jozefa Síkely.

„Navzdory pokračujícímu konfliktu na Ukrajině zaznamenal rok 2023 rekordní úroveň obchodu s jaderným palivem mezi Ruskem a různými zeměmi, což podtrhuje dominantní postavení Kremlu na jaderném trhu,“ potvrzuje Kovandova slova agentura Bloomberg.

Kovanda se pozastavuje i nad tím, že se i přes vyhrocenou rétoriku vrcholných politiků Francie a Ruska tyto země obchodně opět přibližují. „Paradoxem je nejen prohloubení spolupráce Ruska a Francie, tedy zemí, jež se alespoň v kontextu války na Ukrajině staví proti sobě. Paradoxem je i to, že jaderné palivo bude rusko-francouzský společný podnik vyrábět právě v Německu, které se prezentuje jako antijaderná země a loni zavřelo své poslední jaderné elektrárny,“ napsal ekonom.

Společný podnik Francouzů a Rusů, pojmenovaný European Hexagonal Fuel SAS, plánuje využít ruskou technologii v závodě v německém Lingenu. V Německu, které v roce 2011 pod heslem „Fukušima varuje – odstavte všechny jaderné elektrárny“ zahájilo éru konce jádra a k zavření posledního reaktoru se propracovalo v první polovině minulého roku, proti zpracování jaderného paliva proběhly tisícihlavé protesty. Německá vláda situaci posuzuje a místní představitelé vyjadřují potřebu snížit vliv ruského energetického sektoru.

Pro radostnější pohled Jozefa Síkely na svět ale Evropa a Spojené státy nespí na domnělých vavřínech. Francouzská společnost Orano SA „oznámila významnou investici do rozšíření svých kapacit na obohacování uranu s cílem snížit závislost na ruských dodávkách,“ jak informuje Bloomberg. Východoevropské země, včetně České republiky, se s nadějí obracejí na americkou společnost Westinghouse, která by teoreticky mohla v dodávkách paliva nahradit ruský Rosatom.

Darja Dolžiková, expertka z Royal United Services Institute, obranného a bezpečnostního think-tanku se sídlem v Londýně ve Spojeném království, se pozastavila nad efektivitou evropské diverzifikace zdrojů energetiky. „Plán Rosatomu v Německu vyvolává otázky ohledně toho, jak efektivně se západním dodavatelským řetězcům daří diverzifikovat od Ruska,“ řekla agentuře Bloomberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …