Jágr, Klaus, Boček, Baťa, ale i mladý zachránce lidského života. Tyto osobnosti vyznamenal Miloš Zeman

28.10.2019 21:24

Prezident Miloš Zeman při ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu, který se jako každý rok uskutečnil v den oslav svátku 28. října, udělil 42 vyznamenání osobnostem z politické, společenské i kulturní oblasti, tedy nejvíc za dobu, co dlí na Hradě. Mezi oceněnými je bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk, hokejista Jaromír Jágr, ale také účastník potyčky na koupališti v Dubí David Michajlak. Přečtěte si seznam všech oceněných.

Jágr, Klaus, Boček, Baťa, ale i mladý zachránce lidského života. Tyto osobnosti vyznamenal Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát obdržel in memoriam československý průmyslník, vizionář a spisovatel Jan Antonín Baťa.

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost propůjčil prezident Miloš Zeman válečnému veteránovi a hrdinovi druhé světové války, armádnímu generálovi ve výslužbě Emilu Bočkovi.

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu obdržel in memoriam československý generál justiční služby a profesor mezinárodního trestního práva Bohuslav Ečer.

Anketa

Je dobře, že Zeman vyznamená exprezidenta Václava Klause?

28%
72%
hlasovalo: 15284 lidí

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky propůjčila hlava státu profesoru Václavu Klausovi, bývalému prezidentovi a premiérovi České republiky.

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost udělil prezident republiky in memoriam válečnému veteránovi a veliteli 311. bombardovací perutě RAF, generálmajorovi Josefu Ocelkovi.

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající velitelskou a bojovou činnost obdržel in memoriam velitel 3. československé samostatné brigády v SSSR a hrdina od Tobruku, generálporučík Jaroslav Selner.

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky udělil Miloš Zeman spisovateli a bývalému slovenskému prezidentovi, doktoru Rudolfu Schusterovi.

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky získal in memoriam rakouský novinář, politik a starosta Vídně, profesor Helmut Zilk.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva obdržel in memoriam evangelický kazatel a zachránce pronásledovaných za druhé světové války, podplukovník Jan Jelínek.

 

Medaili Za hrdinství (za hrdinství v boji) získala příslušnice 2. československé samostatné brigády v Sovětském svazu, nadporučice ve výslužbě Božena Ivanová.

Medailí Za hrdinství (za hrdinství v boji) byla dekorována účastnice bojů o Sokolovo, Kyjev, Bílou Cerkev, Zaškov a další, plukovnice ve výslužbě Jarmila Halbrštatová.

Medaili Za hrdinství (za hrdinství v boji) obdržel in memoriam veterán první světové války a člen protinacistického odboje za okupace, vrchní četnický strážmistr Karel Kněz.

Medaili Za hrdinství za záchranu lidského života dostal David Michajlak.

Medaili Za hrdinství (za hrdinství v boji) obdržel in memoriam voják, který položil vlastní život ve službě vlasti v Afghánistánu, štábní praporčík Tomáš Procházka.

Medaili Za hrdinství (za hrdinství v boji) dostal in memoriam veterán druhé světové války a pilot RAF Kurt Taussig.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy a školství) dostal lékař, porodník a autor mnoha odborných publikací profesor Antonín Doležal.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy a školství) obdržela bioložka, filozofka a profesorka lékařské etiky profesorka Helena Haškovcová.

Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti hospodářské) byl dekorován automobilový konstruktér a vývojář, inženýr Petr Hrdlička.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu) dostal sportovec, propagátor hokeje a mnohonásobný medailista Jaromír Jágr.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu) získala in memoriam automobilová závodnice Eliška Junková-Khásová.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti hospodářské) dostal prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) obdržel také politik Josef Kalbáč.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění) získal filmový režisér a hudebník Emir Kusturica.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) obdržel in memoriam malíř, grafik a ilustrátor Kamil Lhoták.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury) dostal od prezidenta Miloše Zemana historik, slovakista a ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy) obdržel specialista na laserové operace očí a korekce zraku, doktor Jaroslav Madunický.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) obdržel publicista a spisovatel Petr Martan.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy) si převzal vědec a chemik, inženýr Jan Mašát.

Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti výchovy) byla dekorována starostka České obce sokolské, inženýrka Hana Moučková.

Medaili Za zásluhy I. stupně dostal podnikatel a investor Rudolf Ovčaří.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) si převzala také legenda české turistiky Milan Pernica.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy) obdržel onkolog a radioterapeut profesor Luboš Petruželka.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti hospodářské) získal také podnikatel inženýr Vladimír Plašil.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu) dostal motokrosový mistr světa a vícenásobný vítěz XGames Libor Podmol.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy) převzal také operatér ústní, čelistní a obličejové chirurgie docent Josef Podstata.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy) převzal také prezident České komise pro vojenské dějiny, historik a ředitel Vojenského historického ústavu doktor Jiří Rajlich.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) dostal umělecký fotograf Jan Saudek.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) převzal bezpečnostní analytik, publicista a signatář Charty 77 Jan Schneider.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát) dostal advokát, podnikatel a mecenáš umění a kultury Pavel Smutný.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti hospodářské) dostal ekonom, legenda českého bankovnictví a předseda sdružení Czech TOP 100 Jan Struž.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti výchovy) dostala bohemistka, pedagožka a překladatelka docentka Sü Wej-ču.

Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) převzal herec, dabér, zpěvák a moderátor Josef Zíma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…