Jak Biden mohl dojet do Kyjeva? Rusové útočí na Putina. A hůř

21.02.2023 8:52

V ruském Kyjevě čekáme na prezidenta Putina a on si přijel Biden. V tomto duchu se po cestě amerického prezidenta Joea Bidena do ukrajinského hlavního města ozývají Rusové, kteří nad touto cestou zuří a skřípou zuby. Biden prý touto cestou zavařil i samotnému Putinovi. Už proto, že kdyby chtěl, dostal by se asi až do Bachmutu. Tak to vidí Rusové, kteří nechápu, jak mohla jejich armáda takovouto cestu připustit.

Jak Biden mohl dojet do Kyjeva? Rusové útočí na Putina. A hůř
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

Podle CNN vyvedla Bidenova návštěva Kyjeva ruského prezidenta Vladimira Putina z míry a ruské vojenské kruhy rozzuřil. „Bidenova návštěva Ukrajiny vyvedla Putina z míry a rozzuřila moskevské vojenské odborníky,“ napsala doslova k návštěvě CNN s tím, že zuřili především ruští jestřábi. Návštěva znamená zvýšení politického tlaku na prezidenta Putina, který bude muset promluvit k prvnímu roku války, kterou nechal rozpoutat na Ukrajině.

Podle BBC Putin ve svém projevu, který by měl zaznít v úterý dopoledne, zhodnotí jak vývoj války, tak situaci doma, v samotném Rusku.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o projev o stavu Unie, bude část projevu pravděpodobně věnována i domácím otázkám, například růstu Ruska. Když Putin naposledy promlouval k ruskému lidu - ve svém každoročním novoročním projevu - propagoval alternativní realitu Kremlu: že v tomto konfliktu je Rusko hrdinou a Ukrajina a Západ jsou padouchy, jak o tom tehdy informoval náš ruský redaktor Steve Rosenberg,“ napsala BBC.

„Biden v (Kyjevě). Demonstrativní ponížení Ruska," napsal ruský novinář Sergej Mardan v uštěpačné reakci na svém kanálu Telegram. „Pohádky o zázračné hypersonice můžeme nechat dětem. Stejně jako zaklínadla o svaté válce, kterou vedeme s celým Západem. Myslím, že ve svaté válce jsou přestávky na oběd," dodal.

Veterán ruské armády a bývalý důstojník Federální bezpečnostní služby (FSB) Igor Girkin mezitím vyslovil domněnku, že Biden mohl navštívit frontové linie na východě Ukrajiny a vyváznout bez úhony. „Nedivil bych se, kdyby dědečka (stejně se nehodí k ničemu jinému než k jednoduchým provokacím) přivedli i k Bachmutu... A nic se mu nestane,“ řekl Girkin.

Účet na Telegramu spravovaný příslušníky ruské armády a námořnictva, Zapiski michmana Ptichkina, na který CNN také upozornila, ironicky poznamenal, že Biden dorazil do Kyjeva dříve než ruský prezident Vladimir Putin. „Téměř rok po zahájení speciální vojenské operace čekáme v ruském městě (Kyjev) na prezidenta Ruské federace, ale ne na prezidenta Spojených států,“ stálo na něm.

K návštěvě se vyjádřil i bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, podle něhož Biden dostal od Ruska bezpečnostní záruky pro svou cestu a stalo se přesně to, co Rusové očekávali. Ukrajinci a Američané se vzájemně ujistili, že se budou podporovat až do vítězství ve válce na Ukrajině. „A tady je důležité poznamenat, že Západ už dodává zbraně a peníze do Kyjeva zcela pravidelně. V obrovském množství, což umožňuje vojensko-průmyslovému komplexu zemí NATO vydělávat peníze a krást zbraně, které prodává teroristům po celém světě,“ napsal Medveděv na Telegramu.

Mezitím válka zuří dál. Americký Institut pro studium války uvedl, že 19. a 20. února ruská armáda u Bachmutu dosáhla jistých taktických úspěchů a pokrčuje v tlaku na ukrajinské obránce města.

„Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské jednotky odrazily ruské útoky u samotného Bachmutu; severně od Bachmutu u Vasjukivky, Dubovo-Vasylivky a Berchivky; SV od Bachmutu u Vyimky a Fedorivky; a západně od Bachmutu u Ivanviske a Chasiv Jaru. Geolokační záběry zveřejněné 19. února ukazují, jak ruské síly odstraňují ukrajinskou vlajku z budovy v Paraskovijivce (5 km severně od Bachmutu),“ uvedl ISW.

 Ukrajinský generální štáb k tomu nevydal žádné prohlášení.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

 

ISW informuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…