Jak Hitler. Jak tenkrát. A Zelenskyj šel v řeči ještě dál

18.05.2022 8:18 | Ze sítí

Prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na zahájení 75. mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Vrátil se až k Charliemu Chaplinovi, který ve filmu Diktátor stavěl proti Hitlerově nenávisti nutnost spolupráce svobodného světa. Dnes je podle Zelenského situace stejná, jen místo Adolfa Hitlera tentokrát válku rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin. A ani teď by kinematografie neměla mlčet. Promluvil také k Ukrajincům. Popsal jim marnost ruských útoků.

Jak Hitler. Jak tenkrát. A Zelenskyj šel v řeči ještě dál
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Je mi velkou ctí vás oslovit. Povím vám příběh,“ začal ukrajinský prezident.

„Konečně může ukončit bitvu, která trvala více než sto let. Tato bitva začala s příjezdem vlaku. Vyšel z toho hrdina a antagonista. A tak se zrodila konfrontace na plátně, která se proměnila ve skutečný život. Nejprve se v našem životě objevila kinematografie, pak se stala naším životem. A jaká bude budoucnost, záleželo také na kinematografii,“ připomněl hercům.

Filmy se staly i propagandistickým nástrojem. Zneužívalo je nacistické Německo i Sovětský svaz, ale proti nim stál např. Charlie Chaplin s filmem Diktátor, kterým burcoval proti druhé světové válce. Burcoval proti Adolfu Hitlerovi. A svoboda nakonec zvítězila. Svět začal věřit, že do Evropy se tak velká válka už nevrátí.  Ale podle Zelenského se spletl.

„Ale zase, jako tehdy, je tu diktátor. Opět, stejně jako tehdy, probíhá válka za svobodu. Opět, jako tehdy, je potřeba, aby kinematografie nemlčela,“ apeloval na umělce a celebrity v Cannes s tím, že vše začalo 24. února 2022 ráno, kdy na Ukrajinu začaly dopadat první ruské rakety a do svobodné země vjela první vozidla okupantů s výrazným písmenem Z. Symbol Z má podle Zelenského stejný význam, jako míval od třicátých let 20. století hákový kříž. Je to symbol agresora.

„Neuplyne jediný týden bez toho, abychom na území, na kterém byli, nebo stále jsou ruští okupanti, nenašli masový hrob zaplněný zemřelými mučenými lidmi. V důsledku ruské invaze bylo zabito 229 dětí,“ popsal situaci hercům.

„Viděli jste, co dělala ruská armáda v malém městě Buča. Viděl i jste Mariupol. Viděli jste Azovstal. Viděl jsem divadlo vyhozené do vzduchu ruskou bombou. Mimochodem, bylo to podobné jako teď. Před ostřelováním se tam skrývali obyčejní civilisté. Dva velké a nápadné nápisy ‚children‘. Byly na asfaltu u divadla. A nikdy na to nezapomeneme, protože takhle to není ani v pekle. Ukrajinu už zasáhlo více než 2000 ruských raket. Desítky měst byly zcela zničeny. Vesnice byly vypáleny. Do Ruska bylo násilím deportováno více než 500 tisíc Ukrajinců. Desetitisíce jsou v ruských táborech vytvořených po vzoru nacistických táborů,“ pokračoval Zelenskyj.

A ptal se herců, zda budou v této situaci mlčet, nebo se postaví na stranu svobody. Proti Putinovi, který rozpoutal ničivou válku. Jestli promluví proti válce a proti Putinovi stejně, jako v roce 1940 promluvil proti válce a proti Hitlerovi Charlie Chaplin.

„Samozřejmě budeme bojovat dál. Nemáme jinou možnost, než bojovat za svobodu. A jsem si jistý, že diktátor prohraje,“ konstatoval Zelenskyj. „Ale z obrazovek by měla znít podobná slova jako v roce 1940. Ze všech obrazovek svobodného světa. Potřebujeme nového Chaplina, který znovu dokáže, že kinematografie už není němá,“ obrátil se Zelenskyj k hercům. „Tuto bitvu musíme konečně vyhrát. A my potřebujeme kinematografii, která zajistí právě takové finále. Aby byl každý hlas na straně svobody,“ uzavřel svou promluvu.

Pak přišlo už jen tradiční zvolání. „Sláva Ukrajině.“

Vedle projevu v Cannes pronesl ještě jeden proslov, k Ukrajincům. Těm sdělil, že Rusové zesílili své raketové útoky na Lvovo, na Černihiv a na další oblasti, aby zamaskovali svou neschopnost dosáhnout úspěchů na pozemním  bojišti. „A stejně to bude k ničemu,“ zhodnotil ruské raketové útoky Zelenskyj s tím, že ukrajinská protivzdušná obrana je den ode dne silnější.

Prozradil, že hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Debatoval s nimi o dalším zesílení protiruských sankcí i o evakuaci ukrajinských vojáků z ocelárny Azovstal v Mariupolu. Dotkli se prý také tématu rychlosti vstupu Ukrajiny do EU.

Nakonec svým spoluobčanům sdělil, že vyznamenal další statečné vojáky bojující za Ukrajinu.

A stejně jako v proslovu k filmařům v Cannes, i tady zvolal „Sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…